Marcel maakt 300.000 keer de oversteek met zijn pont

IJMUIDEN - Hij vaart al bijna 34 jaar op de Velser pont tussen IJmuiden en Velsen-Noord. Marcel Hoitinga. Elke dag gaat hij zo'n 48 keer van de ene naar de andere oever. Een rekensom leert dat hij deze week de mijlpaal van driehonderdduizend oversteken bereikte.

Het kunnen er een paar honderd meer of minder zijn, maar naar alle waarschijnlijkheid is hij deze week voor de driehonderdduizendste keer overgestoken. "Dat is mooi", zegt hij. "Maar mooier vind ik dat er geen dag is geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan."

"Ja, je vaart wel elke keer hetzelfde stukje, maar het is nog steeds leuk. Je ontmoet veel verschillende mensen, je hebt te maken met wisselend weer en dan heb je ook nog het vele scheepvaartverkeer. We draaien hier niet op routine, het is steeds opletten geblazen."

Half miljoen
Als Marcel de AOW-leeftijd van 67 haalt op de pont, wat hij van harte hoopt, dan heeft hij er waarschijnlijk een half miljoen oversteken opzitten. "Als je daar goed over nadenkt, is dat toch wel een verschrikkelijk hoog aantal. Dat is denk ik wel een paar keer de wereld rond." 

Nee, ééntonig is het zeker niet, al was het maar dankzij zijn vaste maatje Fred Morianner met wie hij het kapiteins- en pontwachterswerk afwisselt. Ze werken al vijftien jaar samen. "Fred kent me beter dan mijn vrouw", zegt hij met een knipoog. We zijn goede collega's. Dat draagt bij aan het werkplezier. Op deze manier hou ik het nog wel een tijdje vol."

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland ijmuiden pont
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws