Groot feest in molenaarsland: "Een hommage aan de oude beroepsmolenaars"

WEESP - Het ambacht van molenaar is toegevoegd aan de Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. Dat is vandaag in Zuid-Korea bekendgemaakt. Uit heel Nederland komen de molenaars bijeen om het feest te vieren.

Het was vandaag erg druk bij de Krijtmolen op de Noordhollandschkanaaldijk in Amsterdam. De nominatie werd groots gevierd. Er werd zelfs een live verbinding met de Nederlandse molenaars in Zuid-Korea gemaakt om het nieuws uitgebreid te delen. "Ik vind het fantastisch dat het gelukt is. Echt een hommage aan de oude beroepsmolenaars", vertelt een molenaar.

Lees ook: Molenaar op lijst cultureel erfgoed UNESCO

Eigen molen
Jonge molenaar Jippe Kreuning (24) is erg blij met de nominatie. Hij komt uit een echte molenaarsfamilie en wil later niets liever dan z'n eigen molen. "Het is in mijn ogen altijd een wat ondergewaardeerd onderwerp. De molen die staat daar maar in het weiland en daar kijk je niet echt naar om. Terwijl ze zo'n gigantische invloed hebben gehad op de Nederlandse geschiedenis en taal", vertelt Jippe.

Het ambacht komt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Bij immaterieel erfgoed gaat het om tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die mensen niet verloren willen laten gaan en door willen geven aan volgende generaties.

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi nieuws
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws