Ga naar Content
Noord-Holland

Julio Poch overweegt Nederlandse staat aan te klagen

7 december 2017, 14.40 uur · Aangepast 7 december 2017, 17.19 uur
Door: · Foto: ANP/ Remko de Waal

SCHIPHOL Oud-piloot Julio Poch uit Zuidschermer overweegt een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de rol die de Nederlandse autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei donderdag nadat Poch was aangekomen op Schiphol dat 'een procedure in de rede ligt'.

Knoops geeft aan dat hij de mogelijkheden onderzoekt, maar nog niet in detail kan treden.

"De rol van de Staat moet eerst nader onderzocht en geëvalueerd worden", zegt Knoops. Hij stelt dat Nederland zeker niet verplicht was om in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje te verstrekken. De Spaanse autoriteiten arresteerden Poch op de luchthaven van Valencia en leverden hem later uit aan Argentinië.

De 65-jarige Poch werd vorige week door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken van het uitvoeren van dodenvluchten eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

'Gebleken onschuld'
Zowel de voormalige piloot als zijn advocaat benadrukte tijdens de persconferentie dat de rechters die hem vrijspraken unaniem waren in hun besluit. "Zijn onschuld staat onomstotelijk vast." De advocaat ziet een mogelijk hoger beroep dan ook met vertrouwen tegemoet. "Het gaat om gebleken onschuld, niet om een gebrek aan bewijs."

Poch zei dat hij erg blij is dat hij terug is in Nederland. Geflankeerd door zijn vrouw en dochter maakte hij een opgewekte indruk. Hij stond de pers in het Engels te woord.