Ga naar Content

NH In de dierentuin: Het ideale dierenblijf

AMSTERDAM Apen in kooien. Veel bezoekers van Artis vinden dat maar niks. Maar voor apen als chimpansees en orang-oetans, kunnen die tralies juist wel plezierig zijn. Voor hen is het extra klimmateriaal.

"Als die dieren hun voedsel en drinkwater aan de ene kant hebben en hun partner aan de andere kant en als ze beschutting hebben en zich kunnen verbergen, dan hoeft zo'n verblijf helemaal niet zo groot te zijn. Waar het om gaat", zegt Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis, "is dat het natuurlijk is ingericht en dat ze daarin hun soorteigen gedragspatronen kunnen botvieren."

Jagen 
Dieren die op de Afrikaanse savannes leven bijvoorbeeld, zie je nooit rennen. Behalve als ze door roofdieren achterna worden gezeten. "Ook het jagen van roofdieren is niet echt een behoefte van roofdieren", vervolgt Frankenhuis zijn verhaal, "een groep leeuwen die op jacht is, die breken de jacht spontaan af als ze op een eenvoudigere manier aan hun eten kunnen komen. Door de prooi van een ander roofdier af te pakken, bijvoorbeeld." 

In de dierentuinwereld wordt er alles aan gedaan om de verblijven zo groot mogelijk te maken. En dat is voor een groot deel omdat het publiek dat fijn vindt. Frankenhuis: "En het ziet er ook mooier uit, hoor. Hekken zijn in mijn beleving per definitie lelijk." 

Foto: