NH Peilt: 'Iedereen zou minstens één keer vrijwilligerswerk moeten doen'

NOORD-HOLLAND - De helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Vooral mensen die in deeltijd werken steken in hun vrije tijd vrijwillig de handen uit de mouwen. Jij ook?

Hoger opgeleiden vaker vrijwilliger
Ruim 60 procent van de hoger opgeleiden doet minstens één keer per jaar vrijwilligerswerk, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek Van de laagst opgeleiden was dat 35 procent. Daarnaast maakt de mate van religieuze betrokkenheid verschil. Vooral personen die regelmatig een gebedsdienst bijwonen, zijn als vrijwilliger actief. Dat geldt voor alle levensbeschouwelijke stromingen.

Grote verschillen
Wel zijn er flinke verschillen tussen de groepen. Mensen die deeltijd werken omdat ze ook zorgen voor het gezin of huishouden, zijn de meest actieve vrijwilligers. 40 procent van die groep doet minimaal eens in de maand vrijwilligerswerk.

Moeders op school, vaders bij de sportvereniging
Ook is er een ouderwetse scheiding tussen mannen en vrouwen te zien in het vrijwilligerswerk dat ze doen.Zo blijkt dat vrouwen vaak vrijwilliger zijn op school (15 procent, tegen 8 procent van de mannen) en mannen juist op sportverenigingen (19 procent, tegen 11 procent van de vrouwen).

Wat vind jij?
Doe jij zelf vrijwilligerswerk of maak je gebruik van de diensten van een vrijwilliger? Vind je dat iedereen minstens één keer in zijn leven vrijwilligerswerk zou moeten doen?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl

Meer over dit onderwerp:
nh peilt
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws