Start van hoofdcontent

ZANDVOORT

nl

Afschieten van damherten gaat onverminderd door: "Het is afschuwelijk"

6 december 2017, 16.50 uur · Aangepast 6 december 2017, 20.23 uur · Foto: Willem van der Sloot

ZANDVOORT Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen leidt de laatste dagen tot behoorlijk wat commotie in Zandvoort. Om het hertenbestand terug te brengen is er tussen november en maart jaarlijks een ontheffing voor het afschieten van de beesten. Dit tot grote ergernis van Zandvoorter Willem van der Sloot. "De Raad van State kan elk moment een uitspraak doen, en nu schieten ze nog even snel wat herten af."

Willem zet zich al jaren in voor een diervriendelijke oplossing voor het hertenprobleem. De dieren komen nu regelmatig het dorp in en zorgen dan voor gevaarlijke verkeerssituaties. Volgens Willem is er zo'n zevenhonderd meter aan omheining nodig om de herten uit het dorp te weren. Tegen de ontheffing voor het afschieten is daarom eerder al hoger beroep ingediend bij de Raad van State.

Lees ook: Roedel herten bivakkeert op vakantiepark Zandvoort: "Ze weten dat er in de duinen wordt geschoten"

"Ik verwacht dat ze binnen enkele dagen een uitspraak zullen doen", zegt Willem tegen NH Nieuws. In de tussentijd gaat het afschieten onverminderd door. Zoals ook vanochtend, toen Willem aan de rand van het duingebied een kijkje kwam nemen. Hij zag met lede ogen aan hoe de damherten daar werden afgeschoten. "Het is afschuwelijk wat er gebeurt, er wordt niet op ze gejaagd, ze worden gewoon letterlijk van dichtbij afgeschoten", zegt hij over het manier waarop hij de jagers bezig zag.

Volgens een woordvoerder van waternet, de beheerder van het gebied, zullen ze de komende tijd doorgaan met het actief beheren van het gebied. Afschot is volgens hen de enige effectieve maatregel om de populatie in stand te houden.

Lees ook: 'Ontbreken hertenhek levert levensgevaarlijke situaties op'

Willem maakt beelden van het afschieten van de herten, omdat hij het schandalig vindt dat er niets wordt gedaan met de oplossing die hij aangedragen heeft. "De Raad van State kan elk moment een uitspraak doen, en nu schieten ze nog even snel wat herten af." Morgenochtend staat Willem weer klaar om de praktijken vast te leggen en om ervoor te zorgen dat de herten niet binnen het schietbereik van de jagers komen.