Ga naar Content
Noord-Holland

Toch celstraf voor verdachte 'asbestmoord' Amsterdam: "Gerechtigheid, je gaat 11 jaar brommen"

6 december 2017, 07.51 uur · Aangepast 6 december 2017, 08.10 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) De rechtbank sprak hem eind 2015 nog vrij, maar het gerechtshof zag gisteren toch voldoende bewijs dat Mohamed B. in de zomer van 2012 de toen 41-jarige Remon Boogaard heeft doodgeschoten in een portiek aan de Geuzenkade in Amsterdam.

Volgens het hof is er sprake van doodslag en moet B. elf jaar de gevangenis in. Een opluchting voor de moeder en zus van het slachtoffer: "Ik ben ontzettend blij dat we dit hebben gewonnen. Ik heb zoveel verdriet dat mijn zoon er niet meer is, en nu ben ik zo blij dat het hof toch het bewijs heeft gevonden dat nodig was", zegt moeder Margaretha Holtackers.

Felle ruzie
Boogaard werd doodgeschoten na een felle ruzie die hij eerder had met B., op hun werk bij een asbestverwijderbedrijf. B. schoot Boogaard neer in de deuropening van zijn woning. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen.

B. heeft altijd ontkend dat hij zijn collega heeft doodgeschoten. Hoewel zijn alibi niet waterdicht was en er looddeeltjes op zijn broek werden gevonden, zag justitie eerder niet genoeg bewijs om hem te veroordelen. In de auto van B. werden wel schietsporen gevonden, maar die waren niet te koppelen aan de moord langs de Geuzenkade. Ook de camerabeelden waren net niet duidelijk genoeg.

Toch kwam het OM in 2015 met nieuw bewijs. In een gesprek met zijn broer zou B. hem gevraagd hebben om niet te vertellen dat hij de avond van de moord even weg was, en op bewakingsbeelden meenden experts zijn loopje te herkennen. Het OM eiste daarom een celstraf van 15 jaar voor de moord. Maar ook toen werd hij door de rechtbank vrijgesproken: er waren sterke aanwijzingen voor zijn schuld, maar te weinig voor een veroordeling.

Door tot het einde
Dat was verschrikkelijk voor zijn nabestaanden. Zijn zus Jessica vertelt: "We snapten er niets van. Maar het was niet het einde, want we konden nog in hoger beroep. We dachten: we gaan door tot het einde." Het OM ging dan ook na de uitspraak in hoger beroep, en het gerechtshof heeft gisteren besloten dat er toch wel genoeg bewijs is voor de veroordeling.

"Dun bewijs"
De advocaat van B. zegt dat B. er vol vanuit ging dat hij zou worden vrijgesproken. "Het bewijs is heel dun en onbetrouwbaar, het is giswerk. Mohamed B. gaat daarom in cassatie bij de Hoge Raad."

Margaretha en Jessica kunnen hun geluk juist niet op. "We hadden dit niet verwacht. Je beschermt jezelf toch tegen een tegenslag, maar het is gelukt. Rechtvaardigheid!", zegt Jessica. Margaretha voegt toe: "Je gaat 11 jaar brommen! Chapeau!"

Toch maakt dit het verlies van haar zoon niet goed, zegt Margaretha. Ze mist hem nog steeds ontzettend.  "Ik kan me nog steeds die laatste keer herinneren dat ik hem zag. Hij kwam zijn wasje bij mij brengen op z'n fiets, en hij gaf me een kus op mijn wang. Hij is nooit meer teruggekomen, die kus voel ik nog steeds. Dit mag geen enkele moeder meemaken, je leven is verwoest."

Bekijk hier de reportage van AT5: