Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

NH Peilt: Meesten appen in het verkeer ondanks gevaar

6 december 2017, 10.20 uur · Aangepast 6 december 2017, 20.49 uur

Driekwart van de Nederlanders vindt het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer gevaarlijk, maar dat weerhoudt de meesten er niet van onderweg de smartphone te gebruiken. 62 procent van de mensen zegt dat wel eens te doen, gewoon omdat het handig is, of om bereikbaar te zijn in noodgevallen.

Dat meldt de NOS. Opvallend is dat automobilisten vaker met hun telefoon bezig zijn dan fietsers en snorfietsers. Dat blijkt uit onderzoek van het SWOV, het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, onder 4.000 weggebruikers.

Kilometervreters
Van de automobilisten die jaarlijks meer dan 20.000 kilometer rijden, gebruikt 92 procent de telefoon weleens achter het stuur. Daarin schuilt volgens het SWOV een groot gevaar. 'Zij zijn veelvuldig onderweg, én gebruiken hun telefoon het meest. Dit betekent dat een groot aantal kilometers wordt afgelegd waarbij de bestuurder op de telefoon bezig is', zegt een onderzoeker.

Bijrijder
Het overgrote deel van de mensen (86 procent) voelt zich onveilig als ze naast iemand zitten die een bericht verstuurt tijdens het autorijden. Tachtig procent van de bijrijders zegt er iets van.

Kinderen appen op fiets
Jongeren kijken onderweg op de fiets ook veel op hun smartphone. Maar liefst 71 procent van de kinderen van 12 tot en met 17 jaar doet dat regelmatig. Dat doen ze "uit gewoonte". Ze zijn vooral bezig met appen, muziek luisteren en de weg zoeken.

Lees ook: Stoplicht waarschuwt met muziek van omgekomen Tommy-Boy

Alarmerend
Verzekeraar Interpolis gaf opdracht voor dit nieuwe app-onderzoek vindt de uitkomsten alarmerend. 'Het lijkt wel of we onszelf niet kunnen bedwingen. Als ik deze resultaten zie, vraag ik me af of het tij te keren is met hogere boetes', zegt directievoorzitter Chantal Vergouw van de verzekeraar. 'Dit kan zo niet langer.'

Hoe lossen we dit op?
Nog strenger straffen, meer voolichtingscampagnes? Mobiele telefoons die automatisch uit gaan in de auto? Wat is volgens jou een oplossing om appen in de auto te stoppen?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]