Ga naar Content

NH In de Dierentuin: De vangploeg van Artis kende geen angst

AMSTERDAM Willem Meijlink maakte jarenlang deel uit van de vangploeg van Artis. Het was een tijd dat de middelen om dieren te verdoven beperkt waren, daarom was er een speciale ploeg om ze met de hand te vangen.

"Er waren zes jongens die dat deden", vertelt Willem Meijlink. "Als er een antilope weg moest, of een hartebeest, dan werd die vangploeg samengesteld door de chef. En dan gingen we ervoor."

Steenbokken waren volgens Willem ook dieren die moeilijk waren te vangen, maar daar waren trucjes voor. "We spanden een touw met een paar man en we lieten ze rondjes rennen. Op het moment dat er eentje langskwam stopte die eventjes voor dat touw en dan kon je er een grijpen."

Afspraken
Daarover waren van tevoren goede afspraken gemaakt: wie pakt het dier bij de horens en wie bij de achterpoten. Willem: "Nee, ik heb geen littekens. In al die jaren ben ik nooit geraakt, dat is ze nooit gelukt."

Tegenwoordig worden de dieren tijdelijk verdoofd met een middel waar ze suf van worden, maar zoiets was er in die tijd niet. "Wat wij deden was ook te gevaarlijk eigenlijk", blikt Willem terug. "Maar het is nu wel veel minder spannend, dat wel."