Ga naar Content
Noord-Holland

KLM stapt mogelijk naar rechter om stakingsoproep

4 december 2017, 15.19 uur · Aangepast 4 december 2017, 15.53 uur
Door: · Foto: ANP/Remko de Waal

SCHIPHOL De grootste vakbond van het cabinepersoneel, VNC, doet vooralsnog niet mee met de geplande staking van KLM op 8 januari. Daarnaast kijkt KLM of het de staking kan verbieden.

Dat liet de bond vanmiddag weten. VNC wacht eerst de onderhandelingen met KLM over de nieuwe cao af, voordat er wordt overgegaan tot een harde maatregel. 

Lees ook: Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari

De staking was vanmorgen in het leven geroepen door vakbond FNV. Die protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk.

Staking verbieden
KLM sluit niet uit dat zij naar de rechter stapt om de staking te verbieden, zegt Aart Slagt van de luchtvaartmaatschappij. De actie is in zijn ogen buitenproportioneel. "Iedereen binnen dit bedrijf moet iets inleveren om ervoor te zorgen dat we in 2020 de financiën weer helemaal op orde te hebben. Ook het cabinepersoneel."

Slagt weet niet of een eventuele staking op 8 januari de vluchtschema's van KLM in de war zou gooien. "Sommigen zullen wel meedoen, anderen willen niet staken. Dan valt er te schuiven met personeel, zodat het geen gevolgen heeft voor reizigers."