Ga naar Content
Noord-Holland

Natuurmonumenten waarschuwt na twee dode reeën in week: 'Houd honden aangelijnd!'

2 december 2017, 15.49 uur
Door: · Foto: Natuurmonumenten

'S GRAVELAND Het was twee keer raak afgelopen week: loslopende honden die achter een ree aangingen op buitenplaats Boekesteijn in 's Graveland en de dieren aanvielen. In beide gevallen raakten de reeën dusdanig gewond, dat de boswachter ze uit hun lijden moest verlossen.

"Woensdag troffen we drie honden aan die achter een ree aangingen", vertelt Hanne Tersmette, boswachter in het gebied, aan NH Nieuws. "Het waren honden met een sterk jachtinstinct en ze waren niet meer te stoppen. Ze luisterden niet naar hun baasjes."

"Uiteindelijk hadden ze de ree een sloot in gedreven", gaat ze verder. "Het dier was er zo slecht aan toe dat het moest worden afgemaakt. Heel sneu en makkelijk te voorkomen door gewoon je hond aan te lijnen, zoals staat aangegeven."

Geen loze waarschuwing
Helaas merkte Tersmette ook gisteren weer dat sommige mensen de waarschuwingen om je hond aan te lijnen niet ter harte nemen. "Een kleine hond, waarvan je misschien niet in eerste instantie zou verwachten dat hij achter een ree aan zou gaan, viel een jonge ree aan. Deze was mogelijk al verzwakt en overleefde de aanval uiteindelijk niet", betreurt ze.

De baasjes van de honden zijn bekend en kunnen binnenkort een boete verwachten. "Maar dat weegt natuurlijk niet op tegen de onnodige dood van deze dieren", aldus Tersmette. "Terwijl we op de buitenplaats ook plekken hebben, waar je je hond wél gewoon los mag laten lopen."

Losloopgebieden
Tersmette wil nog een keer benadrukken dat de regels in natuurgebieden niet voor niks zijn opgesteld. "Reeën, maar ook andere dieren in het bos zijn heel stressgevoelig, voornamelijk als ze de geur van een hond ruiken. Dat alleen al kan ervoor zorgen dat ze het prikkeldraad in of de weg opvluchten. Op de plaatsen waar honden los mogen lopen, komen de dieren sowieso niet, dus daar kan je zonder zorgen je viervoeter erop uit sturen."

Check hieronder waar de losloopplaatsen voor honden zich bevinden: