Ga naar Content

NH Onderneemt: In december zijn er weer Kusbollen in Oosthuizen

OOSTHUIZEN Elk jaar staat de familie Doets de hele maand december op het marktpleintje van Oosthuizen: de Oliebollerie is al jaren een begrip in Waterland. Wim Doets en zijn zoon Bob bakken dagelijks honderden oliebollen, krentenbollen en appelflappen. Wims vrouw Mischa verkoopt ze. Alles is zelfgemaakt, maar de specialiteit van Wim is de KUS-bol.

De KUS-bol is een klein hartig bolletje dat Wim ooit bedacht heeft voor een buurman die niet van zoetigheid hield. KUS staat voor kaas, ui en spek, zo legt Wim uit. "Een echte winterbol en heerlijk op de oudejaarsavond bij een glaasje witte wijn."

Vroeger, voor 2000, had Wim een restaurant De Koggenhoorn. Ook daar maakte hij er al een traditie van om oliebollen te bakken voor oud en nieuw. Toen Wim stopte met het restaurant bouwde hij de oliebollentraditie uit.

Hij stond eerst in een pagodetentje, maar dat was niet zo stormbestendig en ook niet ongevaarlijk met die hete frituur. Vervolgens bouwde hij een solide kraam met alle benodigde voorzieningen: water, elektriciteit en een geiser. De bewoners kijken er elk jaar naar uit en ook dit jaar is de KUS-bol weer een groot succes.

Foto: NH Nieuws