Noord-Holland

NL
V

Grond voormalige gasfabriek Warmenhuizen is licht vervuild: "U kunt hier veilig wonen"

30 november 2017, 22.05 uur · Aangepast 1 december 2017, 00.37 uur

WARMENHUIZEN In de grond bij Warmenhuizen waar vroeger de gasfabriek stond, is inderdaad vervuiling gevonden, maar die is gering. Dat blijkt uit onderzoek van Arcadis. Vanavond zijn de bewoners van het gebied bij gepraat.

Eén van de bewoners van het Wagenplein in Warmenhuizen bracht het balletje aan het rollen. Toen zij eind augustus de medewerkers van waterleidingbedrijf PWN in de grond zag spitten, waarschuwde zij dat er mogelijk nog giftige stoffen in de grond zaten. Na bodemmonsters bleek de grond inderdaad vervuild. 

Lees ook: Warmenhuizers wonen al tientallen jaren op verontreinigde grond: "Mijn zoon is al maanden ziek"

De gemeente liet daarna aanvullend onderzoek doen in de wijk. Begin november werd er op meerdere plekken in de wijk grond uit de bodem gehaald en in potjes gedaan. Ook het grondwater werd onderzocht. 

Veilig wonen
Na analyse blijkt er nu inderdaad vervuiling te zijn, maar die zit over het algemeen diep en is gering. De onderzoekers kwamen puin en koolas tegen. Er zijn geen vluchtige stoffen gemeten. Volgens de onderzoekers van Arcadis is er geen gevaar voor de volksgezondheid. "U kunt hier veilig wonen met tuin en moestuin", zei Arcadis vanavond. De GGD sluit zich daarbij aan.

Wel werd in de grond nog een verhardingslaag gevonden van het oude gasfabriekterrein. De kans is gering dat daar asbest in wordt gevonden, maar vanwege landelijke regels wordt daar voor de zekerheid nog extra onderzoek naar gedaan. Ook op één plek in een oude, gedempte watergang bij de Oude Wal is verontreiniging gevonden. Ook daar worden nog extra tests gedaan.

Lees ook: Burgemeester Warmenhuizen wist niks van vervuilde grond: "We maken ons zorgen"

PWN gaat de komende tijd nieuwe leidingen in het gebied leggen. Nadat het werk eind augustus, na de waarschuwing van de buurtbewoner, werd stilgelegd, werd er heel lichte verontreiniging in het drinkwater gemeten in de verhouding van 1/3 suikerklontje op 100 miljoen liter water. Dat is niet gevaarlijk, maar het waterleidingbedrijf gaat preventief de leidingen vervangen. Er komen buizen te liggen waar niets doorheen kan dringen.

Aankomende dinsdag buigt de gemeente Schagen zich over het rapport van Arcadis. Daarna wordt het rapport in zijn geheel openbaar gemaakt.

NH