Ga naar Content
Noord-Holland

Familie meldt zich bij Haarlemse kringloop voor ontdekte papieren schat

30 november 2017, 22.15 uur
Door: · Foto: De vrouw in het midden met het witte haar is Riek Ascherman, de eigenaresse van het kistje. Privéfoto

HAARLEM De Haarlemmer die deze week een schrijfkistje met dubbele bodem naar een kringloopwinkel in Haarlem bracht, wist niks van de dubbele laag. In het kistje bleken onder meer geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes te zitten. De informatie zou zijn van ene familie Ascherman.

Een medewerkster van kringloopwinkel Rataplan kwam erachter dat er een dubbele bodem in het kistje zit. Na de vondst gingen de medewerkers van de winkel op zoek naar nabestaanden. Die zijn inmiddels gevonden.

Lees ook: Eeuwenoude familiegeschiedenis belandt bij kringloopwinkel in Haarlem

"We wisten niet wat we met het kistje moesten doen. Uiteindelijk besloten we het naar de kringloop te brengen", zegt Bart Graaff uit Haarlem. Hij leerde Riek Ascherman kennen via zijn moeder. Samen werkten ze in het Elisabeth Gasthuis. Asscherman voelde voor Bart als een tante. "We noemden haar tanse Asch", vertelt hij. 

Antieke stoel
Zo'n tien jaar geleden overleed Riek. Haar kistje belandde bij de vader van Bart, die in maart van dit jaar overleed. "Mijn vader was nogal een verzamelaar. Dus in de afgelopen perode zijn we overal onwijs veel spullen tegengekomen. Toen besloten we het kistje naar de kringloop te brengen. We wisten niks van de dubbele bodem."

Na de vondst van de papieren, is besloten om niet alleen de documenten te bewaren, maar ook het kistje. Bart mag het erfstuk van tante Asch morgen weer ophalen bij Rataplan. "In ruil hebben we de winkel een antieke stoel beloofd. Die is misschien wel iets minder spannend, want volgens mij zit daar écht geen dubbele bodem in."