Ga naar Content

Dodelijke treinramp heeft Joyce voor altijd veranderd: "Zorg dat elke dag telt"

HOOFDDORP Precies 25 jaar geleden vond in Hoofddorp een verschrikkelijke treinramp plaats, waarbij vijf passagiers om het leven kwamen. Hoewel het een mentaal litteken heeft achtergelaten bij haar, heeft overlevende Joyce Sylvester de ervaring van die dag omgezet in een wijze les: "Zorg dat elke dag telt!"

Joyce zat die ochtend in de intercity die vanuit Amsterdam onderweg was naar Vlissingen. Ze was op weg naar Den Haag, waar ze toentertijd werkte bij een ministerie. "Ik zat in de voorste wagon, precies in het gedeelte dat in de sloot terechtkwam en waar vijf doden vielen", blikt ze terug. 

Gered door heldhaftige getuige
"Het was vreselijk. Ik ben uiteindelijk gered door een automobilist die het ongeluk vanaf de snelweg had zien gebeuren", vertelt ze aan NH Nieuws. Dat deed de man met gevaar voor eigen leven, omdat de trein volgens de NS nog onder hoogspanning stond.

De man vertelde Joyce dat hij het ondanks het grote gevaar zo weer zo doen. "Geweldig. Hij is echt mijn redder, we hebben ook nog steeds contact. Zo hebben we elkaar vandaag ook weer even telefonisch gesproken."

Het ongeluk heeft het leven van de oud-waarnemend burgemeester van Anna Paulowna en Naarden drastisch veranderd. "Ik wil elke dag aan mensen laten weten dat ze alles uit het leven moeten halen."

Boodschap
Op Twitter zette ze die boodschap vandaag nog eens kracht bij. "Ik wilde met mijn tweet niet in de slachtofferrol kruipen van 'Kijk, ik zat in de trein'. Ik wilde de wereld laten weten dat ze ervoor moeten zorgen dat elke dag telt." 

Foto: ANP