Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

NH Cultuur: Noord-Hollandse theedoeken met museumwaardig design

1 december 2017, 08.11 uur

ZAANDAM Keukentextiel met windmolens, kreeften en bloemen klinken misschien niet heel spannend, maar dat zijn ze wel. Mariëtte Wolbert heeft een collectie thee- en handdoeken waarvan het design zo speciaal is dat ze zelfs in het Stedelijk Museum in Amsterdam te vinden zijn. Zo zijn haar designs geïnspireerd op een molen op de Zaanse Schans en de Amsterdamse School.

Mariëtte begon met het ontwerpen van theedoeken omdat ze de bestaande designs zo lelijk vond. "Ik had een bedrijf gezien op een beurs", vertelt ze. "Toen dacht ik, die kunnen wel een ontwerper gebruiken. Toen ben ik op ze afgestapt."

Een exemplaar van haar eerste textielcollectie is gebaseerd op houtzaagmolen 'Het jonge schaap' op de Zaanse Schans. "Ik heb geprobeerde de essentie van de molen eruit te halen", aldus Mariëtte over het design. "Met natuurlijk wolken op de achtergrond, want zonder wolken en wind draait de molen niet."

Eigen collectie
Inmiddels heeft ze haar eigen collectie uitgebracht, die ze in geselecteerde winkels verkoopt. Zo worden haar thee- en handdoeken op de Zaanse Schans verkocht, maar ook in de winkels van het Stedelijk Museum Den Bosch, het Bonnefantenmusum. "Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft het aangekocht voor de collectie Design, dus daar ligt het in het depot."

Dit weekend staat Mariëtte met haar collectie ook op Meesterlijk, een evenement voor design, food en ambacht in Amsterdam.

NH Nieuws