Actie voor behoud van stolpboerderijen: "Een icoon in het Noord-Hollands landschap"

0
Whatsapp

Noord-Holland

Actie voor behoud van stolpboerderijen: "Een icoon in het Noord-Hollands landschap"

29 november 2017, 17.50 uur

DIRKSHORN De typisch Noord-Hollands stolpboerderij moet gered worden van de ondergang. Daarom is de actie 'Red de Stolp!' vandaag van start gegaan. Eén van de inmiddels verloren stolpboerderijen is een pand aan de Middenweg in Dirkshorn.

Het dak van de stolpboerderij is zo goed als compleet ingestort. "Deze is er slecht aan toe. Hij moet als het ware gereanimeerd worden", reageert Willem Messchaert van Boerderijenstichting 'Vrienden van de Stolp'. Al meer dan tien jaar ligt de stolpboerderij er zo bij. De bouwval is een doorn in het oog van bewoners van Dirkshorn, maar de eigenaar zegt 800.000 euro nodig hebben voor de renovatie. 

Lees ook: De 'piramide van het Noorden' bedreigd: duizenden stolpboerderijen verloren

Karel Loeff van Erfgoedvereniging Heemschut reageert: "Het is eigenlijk een bouwval van wat eens een historische stolboerderij was. Een icoon in het Noord-Hollandse landschap. Dit is wat er gebeurt als je heel lang geen onderhoud pleegt."

Zoals de stolpboerderij in Dirkshorn zijn er velen anderen. Loeff: "Ooit waren er 10.000 stolpen, inmiddels zijn er nog zo'n 5.000 over. Er zijn berekeningen gemaakt dat er elk jaar tientallen omver gaan. Als we niets doen blijven er nog maar heel weinig over en dat willen we voorkomen."

Daarom is de actie 'Red de Stolp!' in het leven geroepen. Het doel is om de stolp populairder te maken bij bewoners en politici om zo de kans op behoud te vergroten. "Wij vragen elke Noord-Hollander mee te doen door de petitie te ondertekenen en via de site aan te geven welke stolpboerderijen gevaar lopen. Zo kunnen we het probleem verder in kaart brengen", legt Karel Loeff uit.

NH Nieuws / Sam Hagens
NH Nieuws / Sam Hagens
Whatsapp