Ga naar Content

Texel gaat verplaatsbare woonwijk met huizen in weiland bouwen

DEN BURG Aan de oostkant van Den Burg op Texel verrijst volgend jaar een nieuwe woonwijk met in totaal 140 woningen die met dezelfde snelheid kunnen verdwijnen als ze gekomen zijn. Vanmiddag werd de aftrap van dit voor Nederland baanbrekende woonproject gedaan.

Buurtschap de Tuunen gaat de nieuwe wijk heten. Er komen 100 woningen voor mensen met een kleine portemonnee en nog 40 woningen in de vrije markt. "We hebben voor verplaatsbare woningen gekozen", vertelt Jan van Andel van woningcorporatie Woontij. "Er is op dit moment een enorme vraag naar betaalbare, sociale huurwoningen. Mogelijk is die vraag over 20 à 30 jaar veel kleiner. Dan moet je niet voor de leegstand gaan bouwen. Dan moet je de flexibiliteit houden om de woningen te kunnen verplaatsen."

Bijzondere plek
Nu liggen er nog schapen te grazen op de plek waar straks gebouwd gaat worden. "We gaan die huizen niet traditioneel bouwen zoals we dat in Nederland gewend zijn, met straten, stoepen en parkeerplaatsen", zegt wethouder Eric Hercules van de gemeente Texel. "We zetten minimaal 100 huizen op het weiland en dat landschap blijft ook mooi. Het wordt een bijzondere plek om te wonen."

De wachtlijsten voor een huurwoning zijn lang op Texel. Toch zal de woningcorporatie een andere selectie doen dan anders bij de verdeling van de woningen. Er wordt namelijk wel wat extra's van de nieuwe bewoners gevraagd. Je zult je actief met je omgeving bezig moeten houden en er zijn stukken van de buurt die je moet delen met anderen.

"We zijn er nog niet uit hoe we de woningen gaan verdelen", vertelt Van Andel. "Het verschil met een gewone wijk is dat je soms je tuin deelt. En dat je afspraken moet maken over de plek waar bijvoorbeeld een speeltoestel komt of een volkstuintje", vult Hercules aan.

Zorgboerderijen
Naast de huurwoningen komt er ook plek voor twee zorgboerderijen in de wijk. Volgende maand komt er nog een informatie-avond. In januari moet er meer duidelijkheid komen over hoe de woningen verdeeld zullen gaan worden. Voor de zomer van 2018 zullen de eerste bewoners hun huis in kunnen, is de verwachting.

Foto: NH/ Matthijs Gemmink