Vier Haarlemmers gaan Atlantische Oceaan overroeien: "Broer zegt dat ik gek ben"

HAARLEM - UITGEEST Momenteel roeien ze nog rondjes over het Alkmaardermeer, maar in december 2018 dobberen vier mannen van de Haarlemse sloeproeivereniging op de Atlantische Oceaan. Ze hebben zich ingeschreven voor de Atlantic Challenge: een tocht van Afrika naar Zuid-Amerika.

Bart Adema, Marcel Ates, David de Bruijn en Erik Koning zijn de vier mannen die de tocht aangaan. "Nadat we op de Wolga in Rusland roeiden, wilden we iets groters doen", zegt de 50-jarige Koning. "We zagen dat het mogelijk was en hebben ons toen ingeschreven", valt De Bruijn bij.

"We hebben er zo ontzettend veel zin in", zegt 56-jarige Ates uit Spaarndam. "Mijn broer zei dat ik gek ben, maar hij houdt ons niet tegen." Haarlemmer Koning kijkt nu al uit naar de start. "Ik word al hyper als ik daaraan denk. Maar ik kijk ook uit naar de finish. Voor roeiers is een oceaantocht het grootste wat je kan doen."

Zelfvoorziening
De mannen zitten alleen op een roeiboot zonder hulp van buitenaf. "We nemen gevriesdroogd eten mee in zakjes. Ook hebben we een watermaker die zout zeewater omzet in zoet water. Wij moeten roeien, maar de apparatuur moet het ook blijven doen", zegt Bennebroeker Adema. De Bruijn heeft al een naam voor de groep verzonnen. "De bucket-boys. We nemen één of misschien twee emmers mee. En daar moet dan alles in", zegt de art-director op de vraag of er een toilet aanwezig is.

Sinds 1999 zijn er twee oceaanroeiers niet teruggevonden. "Maar de organisatie denkt goed na over de veiligheid, dus daar maken we ons niet druk over", vertelt Koning.

Het kwartet neemt op de oceaan één fles whiskey en vier sigaren mee. "Het is goed om ergens naartoe te roeien. Dus op de vrijdagmiddag drinken we een whiskeytje. De sigaren zijn voor het moment als we op de helft van de reis zijn."

Sportschool
"We willen we nog zo veel mogelijk doen om ons voor te bereiden", zegt Ates. "We gaan krachttraining in de sportschool doen en krijgen verplichte cursussen over bijvoorbeeld navigatie. Ook zoeken we nog sponsoren, want de reis is niet goedkoop."

"Het leven zal in één klap anders zijn", zeggen Adema en Koning. "Ik ga die constante druk van het vaste land het meest missen", voegt De Bruijn toe.

Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws