Ga naar Content
Noord-Holland

14.000 dode zeepaardjes gevonden bij grote geheime operatie op Schiphol

29 november 2017, 12.36 uur · Aangepast 29 november 2017, 12.51 uur
Door: · Foto: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

AMSTERDAM Een ijsberenvel, levende vogels, schedels van krokodillen en maar liefst 14.000 dode zeepaardjes. Het is slechts een greep uit de handelswaar die de douane tussen 1 september en 5 november heeft gevonden, onder meer in bagage op Schiphol.

De intensieve controleperiode waarin gezocht werd naar illegale dieren en planten, heeft 59 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. Zo werden meerdere pakketten van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier pangolin aangetroffen met een totaal gewicht van 77 kilo. Op Schiphol werden bij een passagier 14.000 dode zeepaardjes gevonden.

Lees ook: Grote partij coke onderschept op Schiphol, drugs verstopt in lading bloemen

Het gaat in alle gevallen om planten en dieren die beschermd zijn door het CITES-verdrag. De jacht op criminelen die deze regels aan hun laars lappen is geopend. Veel drugshandelaren rukken steeds meer op in de handel in wilde dieren. De prijs van een neushoorn overtreft inmiddels die van goud of cocaïne. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was de actie een groot succes.

In de speciale actie werkten diverse overheidsdiensten, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit samen. In de periode tussen 1 september en 5 november waren speciale controleacties op diverse locaties, waaronder ook de Rotterdamse haven en in winkels en op beurzen.

Lees ook: Zware beveiliging bij tentoonstelling neushoorn-hoorn in Amsterdam

Andere zaken die in beslag werden genomen waren onder meer medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen. De extra acties van de diensten kwamen bovenop reguliere controles. Ze vloeien voort uit een internationaal verdrag dat Nederland heeft getekend gericht tegen de illegale handel in beschermde planten en dieren.