Ga naar Content

NH Peilt: Statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes

Om het groeiende probleem van zwerfafval aan te pakken moet er ook op kleine plastic flesjes en blikjes statiegeld worden geheven. Dat vindt de Statiegeldalliantie. Ben jij het eens of oneens?

Afvalberg
Jaarlijks komen in Nederland 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht. In Nederland wordt al jaren gesproken over statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Morgen houdt de Tweede Kamer er een hoorzitting over.

Terugbrengen
'Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren', zegt Floris van Hest van Stichting De Noordzee. 'Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. Onderzoek toont aan dat het uitbreiden van het statiegeld naar kleine flesjes zorgt voor 70 tot 90 procent minder afval.'

Alliantie
Stichting De Noordzee is 1 van de 21 deelnemers van De Statiegeldalliantie, een een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Ze roepen de overheid, levensmiddelenindustrie en supermarkten op om snel werk van te maken van de uitbreiding van de statiegeldregeling die nu alleen geldt voor grote plastic flessen en bepaalde flesjes van glas.

Wat vind jij?
Statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. Is dat een goed idee of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: