Ga naar Content
Noord-Holland

Verdachte gijzeling Mediapark wordt psychisch onderzocht in Pieter Baan Centrum

28 november 2017, 19.00 uur
Door: · Foto: Niek Froma / NOS

HILVERSUM De rechtszaak tegen de 33-jarige Mohamed C. die een vrouw gijzelde op het Mediapark in Hilversum is vandaag begonnen. De man heeft last van psychische problemen en zal daarom de komende twee maanden worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC).

De man, geboren in Amelo, bedreigde de medewerker van het Mediapark met een mes op een parkeerplaats. Daarna dwong C. de vrouw om een gebouw aan de Bart de Graaff-laan in te gaan. Het gebouw, waar onder meer de studio’s van 3FM zijn gevestigd, werd daarop afgezet.

Rond 9.30 werd de man door de politie overmeesterd en aangehouden. Een tas met het mes dat hij gebruikte om de vrouw te bedreigen, werd in de omgeving van het gebouw gevonden.

Lees ook: Verwarde man gijzelde medewerker Mediapark voor zendtijd

Volgens de politie heeft de verdachte aan hen verklaard zendtijd te willen afdwingen. De man heeft psychische problemen en wilde in de zendtijd vertellen wat AIVD allemaal 'doet', volgens zijn waanbeelden.

Wit gekleed
De verdachte was zelf aanwezig bij zijn rechtszaak. Volledig in het wit gekleed kwam de man de rechtszaal binnen. Hij zit op dit moment vast in de penitiaire inrichting in Vught. De motiven van de verdachten voor de gijzeling zijn niet bekend geworden in de rechtbank.

Lees ook: NOS-verslaggever over gijzeling: “We zagen een arrestatieteam met grote wapens lopen”

C. zal van december tot januari nader onderzocht worden in het PBC. Hij heeft zelf aangegeven mee te willen werken aan het onderzoek. Tijdens de pro-formazitting deed de verdachte ook een verzoek om de tijd voor hij naar het PBC gaat, in vrijheid af te wachten. Volgens zijn advocaat heeft C. het zwaar in de gevangenis. De rechtbank wees het verzoek af.

De rechtszaak gaat verder op 21 februari 2018. Op 3 april zal de gijzelingszaak inhoudelijk worden behandeld.