Ga naar Content

Op afspraak door beveiliging Schiphol: "Een enorme tijdwinst"

SCHIPHOL Op Schiphol zijn de eerste honderd passagiers op afspraak door de beveiligingscontrole gegaan. De luchthaven is een proef begonnen waarmee reizigers van te voren kunnen afspreken hoe laat ze door de beveiliging kunnen. De eerste gebruikers zijn enthousiast.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Lange wachtrijen zoals in de afgelopen meivakantie moeten verleden tijd zijn. Althans, voor de reizigers die op afspraak door de beveiligingscontrole van Schiphol gaan. De proef duurt twee weken en kan alleen op vluchten naar een land in het Schengengebied, binnen Europa dus.

Zo'n afspraak maak je met de Schiphol-app of via de website van de luchthaven. Je kiest je bestemming, vult het aantal personen in (maximaal 5 per reservering), je tikt je naam en e-mailadres in en de afspraak is gemaakt. Vanochtend meldden de eerste reizigers met een beveiligingsafspraak in Vertrekhal 1A.

Lees ook: Reiziger op Schiphol op afspraak door beveiliging

Hoewel de gemiddelde wachttijd in deze vertrekhal voor alle reizigers 0 tot 5 minuten was, waren de passagiers enthousiast over het concept. Een vader en een zoon hadden hun afspraak met de securitymedewerkers om 10.15: "Onze ervaring eerder op Schiphol is dat je drie kwartier tot een uur bezig bent om door de security heen te gaan. Nu ben je vrij zeker dat je er snel doorheen kunt, een enorme tijdwinst.

Glühwein
Een echtpaar uit Venhuizen dat op het punt staat om naar Dresden te vliegen heeft ook gereserveerd: "We gaan een citytrip doen, natuurlijk even naar een kerstmarkt en een glühweintje drinken. Maar je ziet wel eens die grote vertrekhallen en al die mensen met die koffers, en maar klagen en maar steunen. In dit geval geef je je bagage af, je loopt hier naartoe, het wordt even gescand en je kunt door."

De proef met de beveiligingscontrole op afspraak duurt tot en met maandag 11 december. Er kunnen maximaal 400 passagiers een afspraak reserveren voor Schengenvluchten tussen 10.00 uur en 13.30 uur.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet