Ga naar Content
Noord-Holland

Tiny house-bewoonster toch niet weg uit Alkmaar: ''Ik hoop dat het project nu echt van de grond komt''

28 november 2017, 13.50 uur
Door: · Foto: NH/Tom Jurriaans

ALKMAAR Haar besluit was eigenlijk al genomen. Maar nu heeft Marjolein Jonker, bewoonster van een Tiny House in Alkmaar, besloten om toch te blijven. Haar droom om uiteindelijk met meer kleine huisjes op het gasfabriekterrein aan de Helderse weg te wonen is nog niet helemaal uiteen gespat. ''Ik heb een goed gesprek met de gemeente gehad, dat heeft ervoor gezorgd dat ik goede hoop heb dat het toch gaat lukken.''

Jonker dreigde eerder te verterekken omdat het gedachtegoed van de Tiny House beweging niet tot zijn recht zou komen in Alkmaar. Met name buurman Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gooit roet in het eten. Het Hoogheemraadschap heeft bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de vergunning om vier extra huisjes neer te zetten.

Lees ook: Wonen in een huisje van 20 vierkante meter: ''Zelfs een man kan er nog wel bij''

De geur van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie zou het probleem zijn. De Tiny Houses zouden volgens het HHNK binnen de 'geurcontour' staan. "Als er bewoning in onze geurcirkel zou plaatsvinden, dan moeten wij maatregelen nemen om die geurcirkels te verkleinen. Dat houdt in dat wij anderhalf tot tweeëneenhalf miljoen moeten investeren om aan de nieuwe eisen te voldoen."

Lees ook: Tiny Houses Alkmaar: ''Als er geen oplossing komt, ben ik weg''

De gemeente heeft nu een goed gesprek gehad met Marjolein. ''Het bezwaar ligt nog steeds op tafel, maar de gemeente is er alles aan gelegen om dit door te laten gaan, dus ik houd goede hoop.'' Ze hoopt dat de procedure in februari is afgerond zodat ze in maart de nieuwe buren kan verwelkomen.