Ga naar Content
Noord-Holland

Ex-piloot Julio Poch hoort uitspraak na 8 jaar voorarrest

28 november 2017, 14.36 uur · Aangepast 28 november 2017, 15.25 uur
Door: · Foto: ANP/ LEANDRO TEYSSEIRE

ZUIDSCHERMER De ex-Transavia piloot Julio Poch hoort morgen van de Argentijnse rechter of hij een levenslange gevangenisstraf krijgt voor mogelijke betrokkenheid rond de 'dodenvluchten'. Die vonden eind jaren '70 plaats tijdens de Argentijnse dictatuur. De Argentijnse Nederlander zit al acht jaar in voorarrest.

De in Argentinië geboren Poch staat samen met 53 anderen terecht voor de moorden op vermeende linkse extremisten, uitgevoerd vanuit de Mechanische School van de Marine in Buenos Aires. Tegen de ex-piloot is levenslang geëist. 

Lees ook: Levenslang geëist tegen piloot Julio Poch

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops vindt het 'onbegrijpelijk' dat deze straf is geëist, omdat er geen enkel aantoonbaar bewijs is. Volgens het NRC blijft Poch optimistisch, ondank de hoge straf die boven zijn hoofd hangt. "Waarschijnlijk heeft hij interne informatie uit het gerecht ontvangen die hem hoopvol stemt", vertelt Dirk Lokhorst, oud-collega van Poch en voorzitter van zijn steungroep, aan de krant.

Beschonken gesprek
Poch heeft een tijd in Zuidschermer gewoond voordat hij in 2009 werd aangehouden in Valencia. Omdat Nederland geen uitleveringscontract met Argentinië heeft moest hij gearresteerd worden in Spanje. Tijdens het vijf jaar durende 'megaproces' heeft Poch altijd volgehouden dat hij onschuldig is.

Lees ook: Buurvrouw voert actie voor Julio Poch

De nu 65-jarige Poch kwam op de radar van Argentijnse onderzoeker, door een beschonken gesprek met collega's op Bali in 2003. Twee Nederlandse collega's zeggen dat hij toen zijn deelname aan de 'vluchten des doods' zou hebben bekend.