Ga naar Content

Onderzoek naar nieuw ziekenhuis in Beverwijk

BEVERWIJK Het Rode Kruis ziekenhuis gaat in samenwerking met Siemens en de gemeente Beverwijk onderzoeken of het mogelijk is een ziekenhuis te bouwen naast het Stationsplein.

In onderzoek naar het ziekenhuis wordt gekeken of het mogelijk is om een 'hypermodern' ziekenhuis te bouwen, waarin onder andere het brandwondencentrum een nieuw thuis kan vinden. "Wij stonden voor een moeilijke keuze, namelijk een zeer kostbare en complexe renovatie van de oudbouw of de stap maken naar nieuwbouw", laat voorzitter Raad van Bestuur RKZ, Jaap van den Heuvel weten. 

Lees ook: Brandwondencentrum Beverwijk gaat samenwerken met Groningen en Rotterdam

Partner Siemens heeft eerder in Goes een zekenhuis gefinancierd. Het technologiebedrijf slaat nu ook zijn vleugels uit naar de IJmond. Sandra de Jong, woordvoerder van het Rode Kruis ziekenhuis, benadrukt dat het RKZ 'ook een gewoon ziekenhuis blijft voor de mensen in Beverwijk en de IJmond.'

Mogelijkheden
Niet iedereen in Beverwijk vindt dat op het brakkliggend terrein bij de entree van de stad een ziekenhuis moet komen. "Ik zeg niet dat er per se géén ziekenhuis moet komen, maar laten we over alle mogelijkheden nadenken. Waarom bijvoorbeeld geen hotel"?, vraagt Karel Fiseler zich af namens Democraten Beverwijk.

Omwonenden verheugen zich op het vertrek van het ziekenhuis. Het autoverkeer zal daardoor namelijk afnemen. "Nu staat het hier heel vaak vast", zegt een bewoonster van de Akerendamlaan. "Dat zal veranderen na een eventueel vertrek en dat is fijn."

Ziekenhuis 3.0
In het nieuwe ziekenhuis moet plaats komen voor hypermoderne technieken. Volgens Van den Heuvel moet het een ziekenhuis 3.0 worden. "Met nieuwe scan- en laboratoriumtechnieken en het verbeteren van werkprocessen maken we dat acute patiënten nog preciezer en sneller worden gediagnosticeerd. Zo worden patiënten in het RKZ sneller en beter in het juiste behandelpad ingedeeld en zijn sommige diagnostische testen niet meer nodig", legt Kees Smaling, algemeen directeur van Siemens Healthineers uit.  

Lees ook: Noord-Holland goed vertegenwoordigd in Ziekenhuis Top 100: Tergooi op tweede plek

Martijn Smit, de burgemeester van Beverwijk, is enthousiast over het idee van een nieuw ziekenhuis. "Het RKZ is van grote betekenis voor de IJmond en in het bijzonder Beverwijk. We zijn daarom ambitieus in het onderzoeken van de mogelijkheden op de plek waar voorheen Ankie’s Hoeve stond. Het ziekenhuis en Brandwondencentrum zijn onlosmakelijk met Beverwijk verbonden. Het waarborgen van een optimale gezondheidszorg en een verdere versterking hiervan voor de toekomst is van groot belang."

Foto: Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk