Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Syrische journalisten aan het werk bij NH Nieuws

27 november 2017, 19.04 uur · Aangepast 28 november 2017, 09.55 uur

AMSTERDAM Deze maand zijn drie Syrische journalisten begonnen aan hun traineeship bij NH Nieuws. Hadil Omran (33), Abdou Al Assadi (53) en Mohammad Al Mousa (21) moesten hun land ontvluchten voor de oorlog en proberen hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen.

Door hun traineeship bij NH Nieuws kunnen zij hun beroep weer uitoefenen en tegelijkertijd de Nederlandse taal leren. Abdou woont nu drie jaar in Nederland, in Syrië werkte hij voor de staatstelevisie. "De mensen hier zijn echt aardig, voor mij is dit een hele goede ervaring", aldus Abdou.

Ook Hadil, die tv-ervaring heeft en communicatieadviseur is geweest voor het ministerie van onderwijs in Damascus, is enthousiast over haar traineeship: "Ik ben heel benieuwd hoe de journalisten in Nederland werken."

Alles leren
Voor Mohammad is zijn traineeship vooral een oriëntatiemogelijkheid. In september begint hij zijn studie Media en Communicatie in Amsterdam. Een studie die hij al was begonnen in Libanon, maar die hij moest afbreken vanwege de oorlog. Mohammad: "Ik wil eigenlijk alles leren: ik wil presentator zijn, cameraman en verslaggever."

NH Nieuws