Ga naar Content

NH In de Dierentuin: Een stukje Artis in huis

AMSTERDAM Kees van der Meij is oud-dierverzorger. Hij begon bij Artis in 1959. Thuis aan de muur heeft hij tekeningen hangen van vogels die toentertijd in de dierentuin te vinden waren Een stukje Artis in huis.

De tekeningen zijn van een mevrouw die jarenlang vogels tekende in het vogelhuis. Om de dierverzorgers te bedanken, gaf ze af en toe een tekening weg. Van der Meij: "Ik heb die oude dierverzorgers nog gekend, ik kwam wel eens bij ze op bezoek. Toen zei er één: 'wil jij die niet hebben, want je zit er (de kolibritekening, red.) nog wel eens naar te kijken als je hier bent. Die vind je vast mooi'."

Hij gaat verder: "Dat vond ik inderdaad heel erg leuk, daarom hebben ze nog altijd een prominent plekje in huis. De kolibries zijn goed getroffen", vindt Kees. "Ik zie helemaal de kolibries zoals ik ze in het wild heb gezien."

Stroperij
Gelukkig zijn deze vogels niet meer in Artis, want de meeste diertjes overleefden de reis niet. Van der Meij: "Ik heb mij wel eens laten vertellen dat maar twee van de tien in leven bleven. Ze werden in een pakketje gerold en in kistjes gelegd. En dan moesten ze met een vliegtuig naar andere landen. Allemaal in het wild gevangen. Het is wel een soort roverij en stroperij geweest. Ik ben blij dat ik nergens meer in dierentuinen kolibries zie!"

Foto: NH