Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemmer wint prijs met foto van chimpansee met afwijking: "Alsof ik naar een mens keek"

26 november 2017, 21.19 uur · Aangepast 26 november 2017, 22.04 uur
Door: · Foto: WNF/Ian Kneepkens

HAARLEM Haarlemmer Ian Kneepkens heeft vanmiddag in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de publieksprijs van de WNF-Frans Lanting Award gewonnen. Zijn foto van de gekooide chimpansee Carlos met een zeer indringende blik kreeg de meeste stemmen. "Alsof ik naar een mens keek."

Tijdens de uitreiking van de hoofdprijs - de Frans Lanting Award - zat Ian op het puntje van z'n stoel. "Ik was ontzettend zenuwachtig, maar die heb ik helaas niet gewonnen. Maar uiteindelijk kwam de publieksprijs, en toen kwam mijn naam daar ineens te staan."

Zijn winnende foto is gemaakt in Kameroen, vertelt Ian aan NH Nieuws. "Bij het Limbe Wildlife Centre, een opvangcentrum voor inbeslaggenomen wilde dieren. Daar zitten veel apensoorten, maar mijn voorkeur gaat uit naar chimpansee's, want als je die ziet zijn dat net mensen. Dat vind ik heel erg interessant."

Wit rond z'n pupillen
Toen hij een tijdje in de chimpanseeverblijven werkte, merkte hij chimpansee Carlos op. "Hij liep op z'n achterpoten en toen ik hem aankeek zag ik dat hij als enige chimpansee wit rond z'n irissen heeft. Dat is een genetische afwijking, waardoor het leek alsof ik naar een mens keek." 

Hij besloot een foto van de mensaap te maken, waarmee hij vandaag dus in de prijzen viel. "Ontzettend mooi, dit had ik niet verwacht", zegt Ian. "Er is ongeveer 13.000 keer gestemd, en daarvan heb ik de meeste stemmen gekregen." 

Meet and greet
Met zijn foto wint Ian een publicatie in het Wereld Natuur Fonds-fotoboek, een plek in de expositie in het Nederlands Fotomuseum, een meet and greet met Jasper Doest, 'één van de beste natuurfotografen van Nederland' en een weekendje weg. 

Amsterdammer Koen Hoekemeijer heeft de hoofdprijs gewonnen. In Ecuador maakte hij een foto van 'een sereen schouwspel' van een moederbultrug met haar jong