Ga naar Content
Sport

Sportclub met ballen: Bijzonder hekje is ingang tot veld Egmondia

26 november 2017, 18.08 uur · Aangepast 27 november 2017, 15.48 uur
Door: · Foto: NH/Dennis Nieuwenhuis

EGMOND AAN ZEE Een bijzonder gietijzeren hekje naar het veld kenmerkt het complex van voetbalvereniging Egmondia. Dat ontdekte onze reizende reporter Dennis Nieuwenhuis zondag bij zijn bezoek aan de club in Egmond aan Zee.

Drijvende kracht binnen Egmondia is onder meer Jan de Jong, coördinator van de zogenaamde VUT-ploeg. "Wij hebben een veld dat ongeveer twee meter lager ligt dan de ring waar het publiek op staat en, ja, dat moet je toch wel afsluiten. Daarom hebben we sinds 1949 dat hekje", vertelt De Jong gepassioneerd.

Dug-outs verplaatst
Dat fraaie hekje is niet het enige bijzondere verhaal. Ook de dug-outs hebben een verhaal. "We hebben van de zomer twee dug-outs gemaakt, omdat één van beide los stond. Toen hebben we gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om één dug-out op de goede plek te zetten. Bij het maken van de oude dug-outs waren ze er namelijk van uit gegaan dat het gietijzeren hekje op het midden van het veld stond, maar uiteindelijk bleek dat de middenlijn ongeveer bij de dug-out van de gasten stond. Er stonden dus twee dug-outs op één helft en dat is in de zomer aangepast."

Huisfotograaf Cor Mooij
Als je door het clubgebouw van Egmondia wandelt zie je aan de wand allerlei mooie foto's uit een rijk verleden. Een groot deel van de foto's is gemaakt door Cor Mooij. Hij is als professionel fotograaf twee keer winnaar van de World Press Photo, maar bovenal sinds jaar en dag betrokken bij Egmondia. Niet alleen als fotograaf, maar in het verleden ook als voorzitter. Mooij weet als geen ander hoe je een goede (sport)foto maakt. "Je moet letten op de actie, de belichting, je camera moet goed staan en je moet het spel aanvoelen", legt Mooij uit. "Mijn eerste gepubliceerde foto heb ik hier bij Egmondia gemaakt van Rein Huiberts in 1965 en die kwam in de Alkmaarsche Courant."

Bal gehakt Egmondia pakt koppositie
Ook bij Egmondia nam Dennis weer een kijkje in de keuken. Deze week was het broodje bal toevallig het 'broodje van de week'. Na een zeer kritische keuring kreeg het broodje het beste cijfer tot nu toe: een 9,4. Daardoor is het broodje bal van KGB naar de tweede plaats verwezen.

Wil je dat Dennis Nieuwenhuis ook eens bij jullie club op bezoek gaat? Geef je dan op via [email protected] en Dennis komt binnenkort een keertje langs. Sportclub met ballen wordt dit seizoen iedere zondagmiddag tussen 14.00 uur en 18.00 uur uitgezonden op NH Radio. Zondag is Dennis te gast bij De Zouaven in Grootebroek.