Ga naar Content

Jaarlijkse herdenking verzetsheldin Hannie Schaft: "Ik heb een speciale band met haar"

HAARLEM/OVERVEEN Ze is misschien wel de beroemdste verzetsheld van het land: Hannie Schaft. Vandaag is de jaarlijkse herdenking van het Haarlemse Meisje met het rode haar.

Tientallen belangstellenden stonden vanmiddag in het Kenaupark stil bij de offers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht door het Verzet. In dat park staat sinds 1982 een bronzen beeld van Hannie, gemaakt door haar vroegere strijdmakker Truus Oversteegen. Het beeld heet 'Vrouw in het Verzet'.

Op de laatste zondag van november staat Nederland stil bij de offers die de mannen en vrouwen in het verzet brachten in de Tweede Wereldoorlog. Vanmiddag was er traditioneel een herdenkingsdienst in de Groenmarktkerk en daarna volgde een stille tocht naar het beeld in het Kenaupark. 

Erebegraafplaats
De verzetsstrijdster werd ruim drie weken voor het einde van de oorlog door de Duitsers gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. Op 27 november 1945 werd ze met militaire eer herbegraven op de erebegraafplaats in Overveen. Koningin Wilhelmina en prinses Juliana waren daarbij, net als honderden belangstellenden.

Wat weinig mensen weten, is dat er op deze laatste zondag van november óók kransen en bloemen worden gelegd op dat ereveld. Daar volgt dan een stil eerbetoon aan de jonge Haarlemse verzetsstrijder. In de regel komen er maar een paar mensen naar het verzetsgraf.

Lees ook: Rutte: 'We moeten vrijheid doorgeven'

Opvallend was de aanwezigheid daar van de jonge Haarlemse Lucia Arends. Zij bezocht deze kranslegging in alle vroegte, en in een snijdende wind, met haar vader Vincent. Lucia heeft een speciale band met Hannie. "Ik vind het mooi dat hier op de erebegraafplaats alleen maar mannen liggen en dat zij de enige vrouw is."

Schept een band
Lucia groeide op in dezelfde buurt als Hannie Schaft. "Dat is heel bijzonder", zegt vader Vincent, "Hannie is een paar straten bij ons vandaan geboren. Dat schept wel een beetje een band."

Lucia weet veel van Hannie Schaft, meer dan haar klasgenoten. Op school krijgen ze meer les over Anne Frank dan over Haarlems eigen verzetsheldin. Lucia houdt binnenkort misschien een spreekbeurt over haar beroemde stadsgenote. Zo zorgt ze ervoor dat Hannie Schaft niet vergeten zal worden.