Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Noord-Hollandse politie gaat extra controleren op smartphones achter het stuur

25 november 2017, 11.50 uur · Foto: ANP

NOORD-HOLLAND Elke dag zorgen automobilisten voor gevaarlijke situaties op de weg door hun smartphone in het verkeer te gebruiken. De politie Noord-Holland gaat daarom de komende tijd extra controleren op bellers en appers achter het stuur.

Bellen in de auto (niet handsfree) verdubbelt de kans op een ongeval, zo blijkt uit onderzoek. Appjes en berichtjes sturen is nog veel gevaarlijk: de kans op een botsing of aanrijding is dan zelfs zes keer zo groot. 

Lees ook: Deskundigen na dood Yannick (21): 'Onderzoek naar telefoongebruik in auto moet beter'

Volgens de politie hebben bestuurders ook meestal de neiging langzamer te gaan rijden als ze aan het bellen zijn. "Ook reageren ze langzamer op verkeerstekens en missen ze meer richtingborden. Het zicht op de weg en het overige verkeer is beperkter."

Gerard Schoen van de Verkeersongevallenanalyse ziet veel ernstige verkeersongelukken voorbijkomen als gevolg van smartphone-gebruik. "Als er enigszins twijfel is over het gebruik van de telefoon tijdens het rijden, nemen we de telefoon in beslag. Dat doen we overigens niet alleen bij bestuurders van motorvoertuigen: ook fieters en voetgangers vallen hieronder."

Boetes
De komende tijd wordt er strenger gecontroleerd en de boetes zijn niet mals. De prijs voor bellen tijdens het rijden is 230 euro. Ook het vasthouden van een smartphone of het klemmen tussen oor en schouder is illegaal.