Ga naar Content

Westelijk Havengebied in Amsterdam wordt één grote zonnecentrale

AMSTERDAM De 'energiecentrale' Westelijk Havengebied is weer met bijna tweeduizend zonnepanelen uitgebreid. Het Verenigd Cargadoorskantoor, VCK, gaat een groot deel van zijn energie voortaan zelf opwekken met zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal.

Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van duurzame energie en met name bedrijfshallen zijn een ideale plek om veel zonnepanelen neer te leggen. Niemand heeft er last van en meestal liggen de panelen uit het zicht. Bij VCK in het Westelijk havengebied van Amsterdam wordt binnenkort 1/3 van het eigen energieverbruik duurzaam opgewekt. Dat betekent dat een groot deel van de heftrucks, kranen en verlichting geen CO2 meer uitstoten.

In tegenstelling tot particulieren gaat het hier om grote aantallen en dus forse investeringen. VCK heeft een half miljoen euro geinvesteerd en hoopt het bedrag binnen 8 tot 10 jaar terug te verdienen. Bij de bouw van de nieuwe terminal is al rekening gehouden met een extra belasting van het dak. Want helaas zijn niet alle bestaande daken sterk genoeg om het extra gewicht te dragen.

Ook het dak van de bedrijfshallen van Nissan in de Amsterdamse haven krijgen straks zonnepanelen. Met zo'n negenduizend panelen moet dat het grootste zonnedak van Amsterdam worden. In tegenstelling tot VCK, gebruikt Nissan de stroom niet zelf maar verhuurd het zijn dak aan particulieren die al voor 25 euro mee kunnen doen.

Foto: