Ga naar Content

NH Onderneemt: Mart Schrieken verjaagt vogeloverlast met roofvogels

DEN HELDER Broedende meeuwen op gebouwen, kraaien die zich luidkeels nestelen in woonwijken, konijnen op begraafplaatsen: het zijn hardnekkige vormen van ongedierte waar valkenier Mart Schrieken zich in specialiseert. Met zijn bende van roofvogels gaat hij plekken langs en jaagt zo het probleem weg.

Het weer zit natuurlijk niet altijd mee. De vogels hebben weinig zin om nat te worden, dus op druilerige dagen geeft Mart Schrieken zijn vogels wat beweging door ze in de loods te laten zitten. "Om de hele dag in de volière te zitten, daar word je als vogel ook niet gelukkig van", aldus Schrieken.

Schrieken is altijd al bezig geweest met vogels. Mart: "Ik weet het niet beter dan dat wij thuis met een verrekijker vogels gingen kijken."

Clubavond
Zijn start met roofvogels begon eigenlijk toevallig. Hij zag een man met een roofvogel door zijn straat lopen en maakte een praatje. "Zodoende ga je mee naar een valkeniersvereniging", vertelt hij. "Zo ga je mee naar een clubavond. En voordat je het weet, sta je ook met een roofvogel op je hand."

Mart heeft roofvogels en uilen. Hij verjaagt met zijn buizerds en jaagt met zijn slechtvalk en havik. De uilen heeft hij voor demonstraties op bijvoorbeeld basisscholen.

Schrieken wordt door allerlei mensen ingehuurd. "Denk aan Defensie, Nederlandse Spoorwegen, ProRail, Rijkswaterstaat, maar ook woningbouwverenigingen." Hij vliegt dan met zijn roofvogels op de plek waar de overlast van vogels is. Die vogels vluchten dan van hun natuurlijke vijand naar een ander gebied.

Lievelingsvogel
Mart heeft ook een lievelingsvogel: zijn eerste vogel, Afrikaanse oehoe Jordan. Mart: "Die heeft mij al mijn fouten vergeven die ik heb gemaakt. Daar moet je toch een beetje een zwak voor hebben."

Foto: NH Nieuws