Ga naar Content

De eerste buurtbatterij van Nederland staat in Rijsenhout

RIJSENHOUT Vol trots opent duurzaamheidswethouder John Nederstigt van Haarlemmermeer vandaag de eerste buurtbatterij in Nederland. De batterij levert niet alleen stroom aan de 35 huishoudens in Rijsenhout die aan het project meedoen. De batterij slaat ook de stroom op die huishoudens terugleveren vanuit hun zonnepanelen.

Volgens Andrea van de Graaf, van de deelnemende energieleverancier Tegenstroom, is de buurtbatterij nog maar een eerste stap. "Opslag in de buurt is de toekomst voor energie, dat we met de wijk onze eigen energievoorziening gaan regelen", vertelt ze aan NH Nieuws.

Ook wethouder John Nederstigt onderschrijft het belang van de buurtbatterij in de toekomst. "Nu is het misschien nog maar 5 tot 10 procent van de huishoudens die een zonnepaneel op hun dak hebben. Maar straks wil iedereen dat. En dan kan je niet meer terugleveren aan het net", aldus de wethouder.

Kostbare stroom
"Het stroomnetwerk is gemaakt om stroom aan te leveren en niet om het af te nemen. Als er meer zonnepanelen komen kan het overbelast raken en gaat kostbare stroom verloren. Stroomopslag in de buurt is hiervoor de oplossing", legt Andrea uit.

De batterij vormt als het ware een buffer tussen het netwerk en de gebruikers ervan. Als er meer stroom nodig is dan de batterij in voorraad heeft, dan maakt het alsnog gebruik van het netwerk. En ook andersom vangt het netwerk de aangeleverde energie op als de batterij te vol is.