Ga naar Content

Alkmaarse techkids bouwen prijswinnende robot: "Ik moest huilen van blijdschap"

ALKMAAR Een robot van lego die een miniatuur-waterleiding vervangt en een toilet doorspoelt: groep 8 van basisschool Het Kompas in Alkmaar flikte dat even met hun zelfgemaakte creatie. Zij wonnen daarmee een internationale robotwedstrijd en gaan door naar de grote Benelux-finale.

Het team ging de strijd aan met allerlei andere kinderen uit Noord-Holland tijdens de First Lego League. De jonge techneuten moesten hun eigen gebouwde en geprogrammeerde robot verschillende taken uit laten voeren binnen een paar minuten. "Die van ons was vooral heel snel en heel sterk", vertelt achtstegroeper Max. "Robots zijn de toekomst zeggen ze, en ze zijn best heel slim", vult Anna aan.

De robot van Het Kompas was in ieder geval slim genoeg om de hoofdprijs in de wacht te slepen. De deelnemers vonden de wedstrijd ontzettend spannend en waren dan ook door het dolle heen toen ze als beste uit de bus kwamen. "Ik was echt heel blij en moest huilen", aldus Max. "Ik dacht: yeah, we gaan naar de Benelux-wedstrijd in Leeuwarden. En als we daar uiteindelijk hetzelfde doen als gisteren, maar dan nog beter, kunnen we die ook winnen."

Amerika
In februari gaan de techkids de strijd aan voor een plek bij de beste robotbouwers van de wereld. "Volgens mij gaan we dan naar Amerika", vertelt Anna enthousiast. "Moeten we wel zelf betalen, maar het zou natuurlijk geweldig zijn als we gewoon op vakantie mogen tijdens school!" 

Foto: NH Nieuws