Ga naar Content

Castricumse kerkdienst in Russische sferen

CASTRICUM Dominee Theo Hop geeft lezingen in kerkmuziek. Maar wel heel bijzondere: zijn expertise is oosters-orthodoxe kerkmuziek. Hij is voor onderzoek naar landen zoals Bulgarije en Rusland geweest om hun kerkmuziek te bestuderen. Deze kennis deelt hij in zijn lezingen.

"Ik ben met één cd aan kerkmuziek begonnen", vertelt Theo. "Ik weet nog welke ik als eerste had. Ik heb er nu meer dan 900."

Theo's reis in de muziek begon in 2000. Eerst bestudeerde hij Anglicaanse kerkmuziek, de psalmen. Toen kwamen de missen en requiems uit de katholieke kerk. Daarna begon hij met oosters-orthodoxe muziek bestuderen. En dat bleef hangen. Hop: "Ik vind het zo mooi. Het maakt zoveel indruk; hoe die mensen zingen en wat ze ermee uitdrukken."

Hop wil met zijn lezingen de verschillen tussen kerkdiensten vieren. Zijn eigen affiniteit met Russische muziek is omdat het gaat om luisteren en ervaren. Er is veel muziek in een kerkdienst, ten overstaande van de westerse diensten, waar veel wordt gesproken.

Volgens Theo vinden mensen aan wie hij de lezingen geeft het prachtig. "Er zijn veel mensen die zeggen: Ik hoor het niet alleen met mijn oren, maar ik voel het gewoon in mijn lijf."

Foto: NH Nieuws