Ga naar Content
Noord-Holland

Tot negen jaar cel geëist tegen mannen die 700 kilo coke smokkelden

23 november 2017, 15.07 uur
Door: · Foto: Landelijk Parket

DEN HELDER Het Landelijk Parket heeft vanochtend straffen van zeven tot negen jaar cel geëist tegen een zestal mannen dat betrokken was bij de smokkel van 704 kilogram coke met een waarde van zo'n 20 miljoen euro via Den Helder.

De marechaussee onderschepte de lading coke, die werd vervoerd in een zilvergrijs busje, in januari 2015 op de N99 nabij Den Helder. In de laadruimte van het busje werden tien tot twintig vochtige, in folie gewikkelde balen aangetroffen. In die balen bleek geen scheepsafval te zitten, zoals de bestuurder van het busje beweerde, maar zwarte sporttassen vol met pakketten cocaïne. 

De bestuurder van het busje, Edin K., werd opgepakt. In september 2015 werden vier bemanningsleden van een kotter, de schipper en diens vrouw opgepakt in verband met de cocaïnevondst. Een maand later werden nog twee verdachten aangehouden.

Uit onderzoek bleek dat de drugs vanuit Ecuador via een vrachtschip naar de haven van Den Helder zijn vervoerd. Daar werden de balen met sporttassen in het water gedumpt en opgevist door de Nederlandse smokkelaars in de kotter. 

Lees ook: Twee mannen uit Den Helder gepakt voor smokkel 800 kilo cocaïne

Voor de rechtbank moesten vanochtend uiteindelijk zes mannen met leeftijden tussen de tussen 30 en 56 jaar verschijnen. Tegen de koerier, Amsterdammer Edin K., werd zeven jaar celstraf geëist. Ook de Helderse bemanningsleden van de boot waarmee de cocaïne werd opgevist, Benny K. en Fred K., hoorden zeven jaar cel tegen zich eisen. Opdrachtgevers Jan P. en Peter P. en schipper Peter B., ook uit Den Helder, moeten volgens het Parket negen jaar de cel in.

Komende dinsdag zijn de advocaten van de verdachten aan de beurt om hun cliënten te verdedigen.

Koffer met cocaïne Den Helder

De sporttassen waarin de cocaïne zat waren in folie gewikkeld

Pakketten coke Den Helder

In elke sporttas zaten diverse pakketten met cocaïne