Ga naar Content

NH Peilt: Ga jij koopjes jagen op Black Friday?

Nederlandse winkeliers doen massaal mee met Black Friday en komen met 'allerbeste echt niet te missen' deals. Ze hopen op een top-omzet. Ga jij op koopjesjacht?

Amerika
'Black Friday is een begrip in Amerika', zegt Robbin Vredeveld van Detailhandel Nederland. De dag na Thanksgiving is het een gekkenhuis in elektronicazaken waar klanten soms letterlijk met elkaar op de vuist gaan voor de bepaalde koopjes te bemachtigen.

Allerlei winkels
Waar het in Amerika vooral televisies en andere elektronica zijn die in de aanbieding gaan, zie je in Nederland dat er allerlei winkelketens meedoen aan Black Friday. Ook kleding, meubels en zelfs kabelbedrijf Ziggo komen morgen met aanbiedingen.

Spijt
Dat er dit jaar zoveel winkelketens mee doen komt volgens Detailhandel Nederland door het succes van Black Friday vorig jaar. 'Het fenomeen is pas in 2015 naar Nederland overgewaaid', zegt Vredeveld. 'Toen deden een paar winkelketens mee. In 2016 waren dat er veel meer en dat was een succes. Winkeliers die toen niet mee deden hadden daar achteraf spijt van en haken nu alsnog aan.'

Fake Friday?
De Engelse consumentenbond Which? waarschuwt koopjesjagers goed op te letten en waarschuwt voor ‘Fake Friday’. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de aanbiedingen in Britse (web-)winkels de rest van het jaar hetzelfde of zelfs minder kosten als op Black Friday.

Adviesprijs
Volgens Joyce Donat van de Nederlandse Consumentenbond moeten koopjesjagers ook hier goed opletten of ze niet bedonderd worden. 'Winkeliers rommelen nog wel eens met de adviesprijs. Wat winkeliers slim doen, is dat zij de adviesprijs van de fabrikant weergeven als oorspronkelijke verkoopprijs. Maar die adviesprijs ligt vaak veel hoger dan de werkelijke prijs die winkels hanteren om dagen dat het geen Black Friday is.'

Wat doe jij?
Goed opletten dus of die mooie aanbieding echt een buitenkansje is. Maar wie goed zoekt kan wellicht flink besparen. Ga jij op koopjesjacht?

NH Peilt is de hele dag online, om 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. De meeste reacties op NH Peilt staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]

Foto: