Noord-Holland

Architect Drommedaris daagt Enkhuizen voor de rechter: "Slachtoffer van gerommel bij de gemeente"

22 november 2017, 18.50 uur · Aangepast 22 november 2017, 19.09 uur

Whatsapp

ENKHUIZEN Architect Hans Kuiper en de gemeente Enkhuizen stonden vandaag tegenover elkaar in de rechtbank. Volgens Kuiper heeft hij nog ruim 80.000 euro te goed voor zijn werkzaamheden aan de renovatie van de Drommedaris. Maar de gemeente vindt dat hij daar geen recht op heeft omdat het project tonnen duurder uitpakte dan begroot.

Juli vorig jaar deed de architect, die 2,5 jaar werkte aan de renovatie, voor het eerst een boekje open over de gang van zaken rondom het project. "Het heeft veel te lang geduurd en het is een chaos qua organisatie geweest wat de gemeente veel geld heeft gekost." 

Lees ook: 'Renovatie Drommedaris tonnen duurder, raad Enkhuizen belazerd'

Volgens de architect is het project ruim drie ton duurder geworden dan gepland, en dat allemaal doordat de gemeente met extra wensen kwam zonder dat er budget voor was en zijn er veel fouten zijn gemaakt. Kuiper zou 80.000 euro krijgen als het project binnen het budget zou blijven. Maar volgens de gemeente is dat niet gebeurd, en dus kreeg hij niks. "Die overschrijding komt door extra wensen waarop ik geen invloed had, maar ook door een jaar durende ruzie tussen de gemeente en de huurder van de Drommedaris. Daar kan ik toch niet de dupe van worden?", stelt Kuiper. 

Video #150011

'Dit heb ik nog nooit meegmaakt'
Een opname van de opleveringsvergadering, in het bezit van NH Nieuws, levert een bizar beeld op van de gang van zaken rondom het project. Bij die bijeenkomst waren vertegenwoordigers van de gemeente en de aannemer, de projectmanager en Hans Kuiper aanwezig. Er wordt onder meer gesproken over een 'volstrekt belachelijke claim van de aannemer waaraan geld is weggegeven'. En ook zou er 'met geld zijn geschoven om de overschrijding lager te laten uitvallen'. 

Video #174103

In een reactie laat projectmanager Piet Conijn aan NH Nieuws weten: "Het is alweer zo lang geleden, ik weet het dat allemaal niet meer. Het was mij ook niet bekend dat er een rechtszaak speelt, dus lijkt het me verstandig er verder niets over te zeggen."

Schikking
En in de rechtbank werd duidelijk dat een vervolg van de rechtszaak nog heel lang kan gaan duren. Zo stelde de rechter dat er mogelijk een bouwdeskundige moet worden ingehuurd, wat ook eens flink wat gaat kosten. Zijn voorstel was om met elkaar om tafel te gaan. De advocaat van de gemeente Enkhuizen, Gijsbert Pierik, gaf aan dit intern te moeten overleggen. Verder commentaar wil de gemeente nog niet geven. Binnen vier weken moet er meer duidelijk worden. Wat de architect betreft wordt de zaak zo snel mogelijk afgehandeld.

Video #174104
Whatsapp