Noord-Holland

Grote belangstelling bij presentatie plannen N247 Broek in Waterland

21 november 2017, 22.19 uur · Aangepast 21 november 2017, 22.54 uur

NH
NH

BROEK IN WATERLAND - BROEK IN WATERLAND Een grote opkomst in de kerk van Broek in Waterland vanavond. De provincie en de dorpsraad lieten daar de laatste plannen zien voor de N247. Op die weg staan elke dag lange files. De provincie heeft geld om de huidige weg aan te passen maar de dorpsraad en omliggende gemeentes willen van de files af door een tunnel aan te leggen.

Er zijn inmiddels vijf varianten op de nieuw aan te leggen N247 in Broek in Waterland. De goedkoopste kost tussen de 14 en de 26 miljoen euro. Het gaat dan om de zogenaamde bovengrondse variant met een nieuwe fietstunnel. 

Lees ook: Busstrook door Broek in Waterland is van de baan, bustunnel wordt onderzocht

De duurste variant kost ruim 103 miljoen. De N247 zou twee keer zoveel rijbanen krijgen als nu en gedeeltelijk onder Broek in Waterland door lopen. Edammers kunnen dan binnen een kwartier in Amsterdam zijn.

De familie Steuve ziet alle plannen van de provincie en de dorpsraad met lede ogen aan. Hun huis staat al sinds de aanleg van de N247 pal langs de weg. “Het zou mooi zijn als er nu eindelijk eens duidelijkheid komt”, verzucht mevrouw Steuve. Ze volgt het nieuws rond de weg op de voet. “Dat is soms heel pijnlijk. Ik ben dol op mijn huis. Wat me vooral steekt is dat het zo ontzettend lang moet duren. Het ergste is dat je geen plannen met je eigendom kan maken.” 

Wethouder Runderkamp van Edam-Volendam ziet de duurste optie wel het liefst. “Als ik het aan de bewoners vraag, willen ze twee keer twee rijbanen en zo snel mogelijk in Amsterdam zijn." Zijn partijgenoot, gedeputeerde Elisabeth Post, is iets minder stellig en weet nog niet of dat plan realistisch is. “Er is nu alleen geld voor de bovengrondse variant”, legt ze uit. Volgens Post gaan uiteindelijk de Provinciale Staten over het geld. “Als ze de plannen belangrijk vinden dan kan daar geld voor worden vrijgemaakt."