Ga naar Content

Kringloopwinkel stuit op enorme granaat: "Willen we niet meer meemaken"

EGMOND AAN DEN HOEF Goud, dure kunstwerken of porselein. Dico Tol van kringloopwinkel Tol vindt weleens wat opmerkelijks, maar een granaat zat er nog niet bij. Tot vorige week.

"Ik was een doos aan het leeghalen en ik zag daar een granaat inzitten. Een behoorlijke van zo'n 60 centimeter lang. Ik denk: 'dat is een raar ding, daar gaan we wat mee doen!'," vertelt Dico vandaag met een brede glimlach. Hij belde die dag gelijk een kennis van een nabijgelegen bunkermuseum, maar die moest hem niet hebben. Dico: "Hij zei dat het toch best gevaarlijk was en dat ik de politie moest bellen."

Vandaag, een week later, doet Dico dat ook. "Want hij ontploft toch niet", reageert hij. "Hij heeft bij mensen op zolder gelegen, vervolgens in mijn vrachtwagen en hier wordt met die dozen niet zachtzinnig omgegaan. Hij had allang kunnen ontploffen, maar dat was niet gebeurd."

Toch spannend
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam vandaag langs om de granaat te onderzoeken. Die constateerde al snel dat het ontstekingsmechanisme ontbrak en dat het explosief dus niet gevaarlijk is. Ze hebben hem meegenomen. "Een heel bizarre gebeurtenis. Ik hoop het ook niet meer mee te maken, maar aan de andere kant: het is ook wel spannend", concludeert Dico lachend.

Foto: Sam Hagens / NH