Noord-Holland

Gemeente: "Nieuwbouw in Egmond niet te hoog; aanpalende flat is te laag"

20 november 2017, 19.45 uur

NH

EGMOND AAN ZEE - EGMOND AAN ZEE Er klopt inderdaad iets niet, aan de nieuwbouw bij de boulevard in Egmond aan Zee. Egmonders trokken vorige week aan de bel omdat zij constateerden dat er iets niet klopte met de maatvoering van een nieuw appartementencomplex in het kustdorp. Er zou niks mis zijn, maar de gemeente komt daar vandaag op terug.

Sjef Kenniphaas en Rita Koppedraaijer hebben toch gelijk gekregen: er klopt iets niet in de maatvoering van het nieuwe restaurant met vier bovenliggende appartementen wat aan de boulevard in Egmond aan Zee verrijst. Zij ontdekten dat de vloerhoogtes van het nieuwe pand en de aanpalende Kennedyflat niet overeenkwamen. De gemeente zei vorige week nog dat er niks mis was.

Lees ook: Architect bevestigt: "Nieuwbouw op bowlinglocatie Egmond wordt hoger"

"Rita en Sjef hebben gelijk als ze zeggen dat het gebouw hoger uitsteekt boven de flat dan gepland", geeft wethouder Hugo Snabilie toe. "Maar er wordt ook volgens de vergunning gebouwd. Die twee dingen zijn te combineren door een toevallige samenloop van omstandigheden."

Flat meter te laag
"Uit onderzoek is nu gebleken dat de Kennedyflat destijds een meter lager is uitgekomen dan in 1962 is vergund. Dat verschil is nooit aangepast in de tekeningen. Die tekeningen zijn vervolgens gebruikt voor het ontwerp van de nieuwbouw. Hierdoor zal het nieuwe pand zo'n tweeënhalve meter hoog boven de oude flat uitsteken. Meer dan de bedoeling was."

Lees ook: 'Nieuwbouw op locatie oude bowling wordt te hoog'

Rita en Sjef houden vol dat er dus niet volgens de bouwtekeningen wordt gebouwd. Sjef: "Het klopt gewoon niet." Ook zijn ze verbaasd dat de eigenaar, bouwer en de controleurs van de gemeente niet gezien hebben wat zij zagen. "De Kennedyflat en de nieuwbouw delen straks een nieuw trappenhuis. En in dat gezamenlijke deel zit een hoogteverschil van 1.23 meter. De vloeren sluiten niet aan. Dat moet je toch zien?!", zegt Rita.

Trappenhuis
Wethouder Snabilie noemt het een bizarre samenloop van omstandigheden en gaat niet uit van opzet. "We hebben eigenlijk nog nooit zoiets meegemaakt. Ook niet dat iemand lager bouwt dan is vergund." Verder kan hij niet zomaar een schuldige aanwijzen. Wel gaat hij met eigenaar Dreef Beheer en bouwer Heddes in gesprek hoe de situatie met het trappenhuis moet worden opgelost.

Sjef en Rita wachten af wat die oplossing gaat worden. Wat nu overblijft zijn de vragen: 'hoe kan dit gebeuren?' en 'waarom zag niemand dat het niet klopte?'. Rita: "Wij willen niet dat wat er nu staat wordt afgebroken, we zijn veel te blij dat die oude bowling weg is en er wat moois komt. Maar er moet wel duidelijkheid komen over wie hier zat te slapen. En vooral dat men daar dan lering uit trekt, zodat dit niet nog eens zal gebeuren."