Ga naar Content

Gamen in de les: kinderen leren over online gevaren

ZAANDAM Leerlingen van groep 7/8 van basisschool het Baken mogen deze week gamen in de les. Niet zomaar spelletjes, maar de MediaMasters game. Met dit mediaspel leren zij meer over cyberpesten en de gevaren van vloggen en social media.

"Het gaat over een jongen met een VR-bril op, waardoor hij in een andere wereld zit", legt een leerling uit. "En dan moet hij vragen beantwoorden waardoor hij naar het volgende level kan. Ik vind het heel leuk en je hoeft niet echt te leren, maar het is wel leerzaam." De landelijke actie op basisscholen is tegelijkertijd een competitie. De klas met de minste fouten, wint het MediaMasters spel en mag zich de 'Meest Mediawijze klas van Nederland' noemen.

Juf Marieke van den Berg speelt al voor het zevende jaar de game met haar groep 7/8, maar heeft de winst nog niet binnengehaald. "Vorig jaar hebben we het heel goed gedaan en werden we 30ste van Nederland. Daarvoor was dat veel slechter. Dit jaar gaan we voor een top-10 klassering."

Generatie smartphone
Je zou denken dat kinderen die opgegroeid zijn met social media, dit allemaal al lang en breed weten. Maar Sara Hijmans, inhoudelijk producent van het spel MediaMasters, stelt dat kinderen wel vaardig zijn met media, maar zich vaak niet bewust zijn van de gevaren. "Ze kunnen heel goed Snappen, chatten of op internet een video kunnen plaatsen. Maar wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld een haatreactie krijgen, dat moeten kinderen echt leren. Met hun leerkracht erover praten, maar ook met hun ouders."

Foto: