Noord-Holland

NL
V

Zwarte Piet-evenement in Bovenkarspel afgelast vanwege administratieve rompslomp

20 november 2017, 17.25 uur · Foto: ANP

BOVENKARSPEL Het evenement 'Zwarte Piet terug naar het Streekhof' gaat niet door. Initiatiefneemster Wendy besloot zelf om de stekker uit de bijeenkomst te trekken. "Ik wilde er een leuk kinderfeest van maken, maar bij het organiseren van de Pieten-intocht bleek dat er veel meer bij komt kijken dan ik had gedacht."

Enkele weken geleden verwijderde winkelcentrum Streekhof de Sinterklaasversiering, omdat de winkeliersvereniging bedreigingen had ontvangen van tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. Er kwam veel kritiek vanuit de inwoners over dit besluit: "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat u zwicht voor bedreigingen", luidde het in een pamflet.

Lees ook: Actiegroep hangt spandoeken op: "Wij willen de traditionele Zwarte Piet"

Wendy was één van die critici en besloot om zelf een optocht mét Zwarte Piet te organiseren. Via Facebook werd opgeroepen om naar Bovenkarspel te komen, om zo de winkeliers te steunen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven: zo'n 150 Zwarte Pieten zouden hun opkomst maken, maar dat bleek achteraf eigenlijk iets te veel.

"Ik heb de aanvraag voor de vergunning ingetrokken, want er komt veel meer bij kijken dan gedacht", laat Wendy weten aan NH Nieuws. "Voor de veiligheid van de kinderen heb ik nu besloten om de optocht niet door te laten gaan."

Strooigoed
Wendy wil wel iedereen nog bedanken die heeft geholpen of wilde komen. "En ook iedereen die strooigoed heeft gegeven. Daar heb ik een goede bestemming voor gevonden: het strooigoed geef ik aan de Voedselbank."