Ga naar Content

Haarlem laat zich de kaas niet van het brood eten: 'Wij zijn de enige echte bloemenstad'

HAARLEM Haarlem staat al eeuwen bekend als bloemenhoofdstad van Nederland maar heeft sinds gisteren een concurrent: Alkmaar wil zich namelijk gaan profileren als bloemenstad om meer toeristen aan te trekken door de komende jaren tien miljoen bloembollen te planten. 

"Als het er echt op aan gaat komen, dan hebben we oorlog denk ik", zegt de Paul Wijkmeijer van bloematelier Klavertje Vijf. Haarlem bevindt zich echt in het bollengebied, Alkmaar ligt daar veel te ver vandaan meent Paul. "Laat Alkmaar zich maar met kaas bezighouden." Ook burgemeester Jos Wienen is er van overtuigd: "Er is natuurlijk maar een echte bloemenstad en dat is Haarlem." 

Haarlem Bloemenstad
"De traditie gaat al terug naar de 17e eeuw", vertelt mevrouw Pompe van het Noord-Hollands Archief. Het beeld van 'Haarlem Bloemstad' is ontstaan door de bollenteelt destijds. Tot begin 20e eeuw was Haarlem het middelpunt, later verplaatste de bollenteelt zich steeds verder van de stad. Vanaf 1880 werd de streek een toeristische attractie. 

Lees ook: Tien miljoen bloemen moeten van Alkmaar wereldattractie maken: ''We gaan iets moois en magisch neerzetten''

De vraag resteert natuurlijk of Haarlem zich de kaas van het brood laat eten. Dat gaat volgens kaasboer Marco Rütten zeker niet gebeuren: "Je kunt Haarlem, de bloemenhoofdstad van Nederland, niet zomaar nadoen", zegt hij, en plaatst lachend het bord 'Haarlem kaasstad' in de vitrine.

Benieuwd naar de gehele traditie van Haarlem bloemenstad? Via het Noord-Hollandsarchief is er op dit moment de webexpositie 'Bloemenmeisjes, de dames met de Haarlemse lach'.

Foto: Beeldbewerking NH