Noord-Holland

Burgemeester Weesp kondigt noodbevel af om anti-zwartepietdemonstranten te weren

18 november 2017, 16.29 uur · Aangepast 18 november 2017, 17.26 uur

NH Nieuws/ Chantal Bos

OOSTHUIZEN - OOSTHUIZEN De anti-zwartepietdemonstranten die eerder op de dag bij Heerenveen door voorstanders werden tegengehouden omdat ze bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum wilden protesteren, wilden daarom later vandaag alsnog protesteren in Weesp. Om dat te voorkomen heeft de burgemeester een noodbevel afgekondigd.

Nadat de bussen waren tegengehouden bij Heerenveen, reden de demonstranten onder politiebegeleiding over de Afsluitdijk terug naar de Randstad. Onderweg kregen ze te horen dat ze ook in Weesp niet welkom waren, een besluit dat burgemeester Van Bochove met een noodbevel had bekrachtigd.

Toen de demonstranten te horen kregen dat ze niet welkom waren in Weesp, besloten ze bij de BP ter hoogte van Oosthuizen hun terugreis voor onbepaalde tijd te staken. "Daar is het noodbevel aan de demonstranten uitgedeeld", aldus een woordvoerder van politie Noord-Nederland.

Vervolgens vertrokken de demonstranten weer vanaf de pleisterplaats. De woordvoerder vermoedt dat ze richting de locaties in Amsterdam en Rotterdam zouden rijden waar ze vanochtend zijn opgestapt. Dat klopte.

Bij station Duivendrecht in Amsterdam stonden zij opgesteld met spandoeken en lieten zij voorbijgangers hun mening horen. Vervolgens keerde zo goed als iedereen huiswaarts.

Video #173932