Ga naar Content
Noord-Holland

Verloskundigen luiden noodklok: gevaarlijke situaties door hoge druk

18 november 2017, 09.46 uur · Aangepast 18 november 2017, 10.00 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Verloskundigen luiden de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen. Het gebeurt steeds vaker dat barende vrouwen niet terechtkunnen in het ene ziekenhuis en worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

Een kwart van de verloskundigen zegt dat dat tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Lees ook: Liever Amsterdamse dan Amstelveense baby

De problemen zijn het grootst in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Verloskunde-afdelingen kampen daar met pieken in het aanbod en een gebrek aan personeel, wat geregeld leidt tot een tijdelijke opnamestop. Het komt voor dat verloskundigen voor de bevallende vrouw vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen.

Zaandam of Amstelveen
Voor sommige Amsterdammers betekent dit dat hun kind niet in Amsterdam, maar in Zaandam of Amstelveen ter wereld komt en dan ook die plaatsnaam als geboortestad in het paspoort krijgt. Pogingen om een verloskamer in Amstelveen tot Amsterdams grondgebied te verklaren, liepen op niets uit

Lees ook: Wethouder vindt 'Amsterdamse' verloskamer in buurgemeente goed idee

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt tegen De Monitor dat verloskundigen gevaarlijke situaties moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.