Noord-Holland

Sinterklaas na intocht in Dokkum snel door naar Noord-Holland

18 november 2017, 09.41 uur · Aangepast 18 november 2017, 10.47 uur

Shutterstock/Google Maps
Shutterstock/Google Maps

- NOORD-HOLLAND Al weken klopt menig hart vol verwachting, maar vandaag is het dan eindelijk zo ver: aan het begin van de middag komt Sinterklaas aan in Nederland. Zijn landelijke opwachting maakt hij in het Friese Dokkum, maar Noord-Holland hoeft niet lang op hem te wachten.

De aankomst van de goedheiligman is vanaf 12.00 uur in een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal te zien. In Dokkum, waar zo'n 25.000 belangstellenden worden verwacht, zijn schermen geplaatst waarop de feestelijke intocht kan worden gevolgd. 

Lees ook: Waar komt Sinterklaas aan bij jou in de buurt? Check het hier!

Vandaag en morgen maakt Sinterklaas ook in tientallen Noord-Hollandse plaatsen hun opwachting. In veel gemeenten zijn de pieten nog traditioneel zwart, maar her en der zijn de helpers letterlijk in een nieuw jasje gestoken.  

Spaanse edellieden
In Amsterdam wordt Sinterklaas dit jaar vergezeld door pieten waarvan het uiterlijk is geïnspireerd op dat van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Met het schrappen van stereotyperingen hoopt de gemeente voor eens en altijd een einde te maken aan de zwartepietendiscussie. 

Lees ook: Uiterlijk Amsterdamse pieten radicaal op de schop: "Einde zwartepietendiscussie"

Hoe de pieten bij de landelijke uittocht eruitzien, is nog niet bekend, al maakte de NPO eerder bekend dat Sinterklaas dit jaar 'met een bont gezelschap' naar Nederland komt.