Ga naar Content

Ajax met WK-internationals klaar voor NAC Breda; Younes ontbreekt

AMSTERDAM Hakim Ziyech, Lasse Schöne en Kasper Dolberg hebben zich respectievelijk met Marokko en Denemarken, geplaatst voor het WK komende zomer in Rusland. Het drietal zorgde voor een positieve sfeer op het trainingsveld. Marcel Keizer was vooral blij dat hij al zijn internationals weer heel en fit terug heeft gekregen.

Voor Donny van de Beek was het een speciale week. De middenvelder maakte in het oefenduel met Roemenië zijn eerste minuten in het grote Oranje. "Ik ben blij met mijn debuut. Dat het maar voor een paar minuten was maakt mij niet zoveel uit", sprak hij na afloop van de training. "Ik hoop dat ik in de toekomst van waarde kan zijn voor het Nederlands elftal, maar eerst moet ik gewoon bij Ajax mijn ding doen."

Teleurstelling
Van de Beek werd in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht gepasseerd. "Het was een teleurstelling dat ik niet speelde tegen FC Utrecht, maar keuzes worden nu eenmaal gemaakt." De jonge middenvelder hoopt dat hij snel weer terugkeert in de basis. "Ik weet gewoon dat ik van waarde kan zijn voor het elftal. Als ik minuten krijg moet ik er gewoon weer staan."

Dublin
Schöne plaatste zich afgelopen week met Denemarken voor het WK. Grote held aan de kant van de Denen was met drie doelpunten oud-Ajacied Christian Eriksen. "Op een fantastische manier hebben we het WK gehaald. Ik heb mij na de tijd ingehouden hoor, maar we zijn in Dublin wel even de stad in geweest", sprak de ervaren Schöne. "Met Hakim hebben we wel wat jongens lopen plagen de afgelopen dagen. Wij zijn er tenslotte wel bij dit jaar, vorige keer moesten wij naar Nederland kijken."

Basisplaats veroveren
De middenvelder is bij Denemarken geen basisspeler. "Bij Denemarken wil ik graag basisspeler worden, maar dat begint door goed te spelen bij Ajax." Door het verlies tegen FC Utrecht is de achterstand op PSV opgelopen tot acht punten. Schöne: "We hebben de uitslag van de laatste wedstrijd aan ons zelf te danken. Acht punten is veel, maar ik heb hier wel gekkere dingen meegemaakt. Morgen moeten we gewoon winnen."

Te laat in Breda
Aan de laatste ontmoeting met de Brabanders heeft Schöne gemengde gevoelens. "Ik was geblesseerd toen en zag vanaf de bank thuis dat de bus toen veel te laat arriveerde", blikte hij terug. Ajax won de wedstrijd toen gemakkelijk. Met drie treffers was Kolbeinn Sigthórsson toen de grote man. De huidige Ajax-aanvoerder Joël Veltman maakte de 1-4. AZ-verdediger Ricardo van Rhijn tekende voor de openingstreffer.

Amin Younes
Ajax-trainer Marcel Keizer doet zaterdag in de uitwedstrijd tegen NAC Breda geen beroep op Amin Younes. De linksbuiten kampte enige tijd met een knieblessure. Die verhinderde ook een optreden in de Duitse ploeg in oefenduels met Engeland en Frankrijk. "Hij heeft een tijdje last van zijn knie gehad, maar het gaat de goede kant op. Amin heeft vandaag voor het eerst weer meegetraind", sprak Keizer. Dennis Johnsen en Deyovaisio Zeefuik maken wel deel uit van de wedstrijdselectie, net als de van een blessure herstelde reservedoelman Benjamin van Leer.

Concurrentie
Keizer ging tijdens de persconferentie in op vragen over de samenstelling van zijn middenveld waar de concurrentie groot is. "Siem de Jong is meer een nummer 10. Donny van de Beek is iets gecontroleerder. Maar vergeet ook Frenkie de Jong niet. Het is een enorm goede concurrentiestrijd tussen meerdere spelers. Ook Carel Eiting komt eraan."

Het duel tussen de nummer zestien, NAC Breda, en de nummer twee, Ajax, begint zaterdagavond om 20.45 uur en staat onder leiding van Danny Makkelie